Európai Unió;együttműködés;Orbán Viktor;Charles Michel;

2023-10-31 05:55:00

Charles Michel a Népszavának: Az Orbán-Putyin találkozó nem akadályozta meg az EU egységét

Más a retorika, és más a tartalom – tette világossá lapunknak az Európai Tanács elnöke, hogy a szavakban harcias Orbán Viktor a tárgyalóasztalnál együttműködő.

Amíg Orbán Viktor aláírja az Európai Unió egységét deklaráló nyilatkozatokat, és tartja magát azokhoz, addig a partnerei nem fogják tetemre hívni különutas politikája és a közösséget becsmérlő állításai miatt – derült ki a múlt heti EU csúcstalálkozó idején elhangzott nyilvános megjegyzésekből és a Népszava brüsszeli forrásaitól származó információkból. Bár megfigyelők számítottak rá, hogy az október közepén lezajlott Orbán-Putyin találkozó miatt többen bírálni fogják a magyar miniszterelnököt, a reakciók alulmúlták a várakozásokat: a zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen alig néhány állam- és kormányfő tartotta fontosnak, hogy felemlegesse a szokatlan pekingi randevút. Az ovális asztal körül nem igazán kapott visszhangot Orbánnak a brüsszeli tanácskozás elé időzített megjegyzése a Szovjetunió és az Európai Unió közötti hasonlóságokról is.

– Az egyik oldalon vannak a beszédek, a retorika, a kommunikáció, a másikon meg ott van a lényeg, a tartalom. Nekem az a feladatom, hogy megőrizzem az európai egységet. Könnyű ez? Nem. Magától megy? Nem. Sok erőfeszítést igényel, hogy meghallgassuk egymást és kompromisszumokat kössünk, de az EU mindig is a kompromisszumok terepe volt – válaszolta a Népszava brüsszeli tudósítójának Charles Michel, a tagállami vezetőkből álló Európai Tanács elnöke, amikor egy szűk körben tartott sajtóbeszélgetésen arról kérdeztük, mikor kívánja a vezetői fórum napirendjére tűzni a „bajkeverő” magyar kormányfő húzásait.

Charles Michel a sajtóbeszélgetésen érzékeltette, hogy Orbán Viktor konstruktív résztvevője a vitáknak: – A mai nap jó alkalom volt, hogy meghallgassuk Orbán urat és másokat, és megértsük, hogy mi a véleményük, mit kellene tennünk a jövőben Oroszországgal, Ukrajnával és más nemzetközi ügyekkel kapcsolatban. Több résztvevő szóba hozta a Putyin és Orbán közötti találkozót, és én is elmondtam, hogy nem javasoltam a megtartását. De ezek a nézeteltérések nem akadályozták meg, hogy az Európai Tanács egységet mutasson – hangsúlyozta a belga politikus, aki kiemelte:

Hasonlóan értékelte Orbán Viktor szereplését a magyar miniszterelnökkel egyébként meglehetősen kritikus Kaja Kallas észt kormányfő is, aki a Politico brüsszeli hírportál szerint újságíróknak kifejtette:

– fogalmazott. Lapunknak több neve mellőzését kérő EU forrás is megerősítette, hogy Orbán Viktor hozzászólásai az Európai Tanács ülésein általában lényegretörőek és segítik a nézetek tisztázását.

A múlt heti brüsszeli csúcsot megelőző hetekben névvel és név nélkül nyilatkozó politikusok és diplomaták egész sora fejezte ki rosszallását amiatt, hogy egy uniós tagállam vezetője tárgyalóasztalhoz ült a Nemzetközi Büntetőbíróság által körözött orosz elnökkel. A balti államok képviselői élen jártak a kritikában, Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter például a tárcavezetők egyik tanácskozásán külön kérte Szijjártó Pétert, hogy minden alkalommal, amikor megszólal, tegye egyértelművé, hogy a saját véleményét vagy a Kremlét mondja-e. A csúcsra érkező balti vezetők a kamerák előtt ugyan bírálták a találkozót, de a tárgyalóteremben egyikük sem hozakodott elő az Orbán-Putyin találkozóval, informálta lapunkat egy EU forrás, aki követte a tanácskozás menetét.

A négy fal között Xavier Bettel távozó luxemburgi miniszterelnök ütötte meg a legkeményebb hangot, ő a sajtónak és a kollégáinak is ugyanazt mondta: Orbán Viktor ezzel a lépésével megsértette a fronton harcoló ukrán katonákat. Mark Rutte holland kormányfő, aki általában nem tesz lakatot a szájára, riporterek előtt ugyan „ízléstelennek” nevezte a pekingi kézfogást, de hozzátette: „Orbánnak ezek a furcsa akciói eddig nem befolyásolták az EU egységét Ukrajna támogatásában”. Amit a magyar miniszterelnök által is jóváhagyott brüsszeli zárónyilatkozat így fogalmaz meg: „Az Európai Unió továbbra is erőteljes pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást fog nyújtani Ukrajnának és népének, ameddig csak szükséges”.