Magyarország;adósság;törvénymódosítás;település;póráz;

2023-10-31 06:00:00

Jön a törvénymódosítás, az Orbán-kormány gyakorlatilag szabad kezet adna az eladósodott falvak és városok ki nem fizetett hitelezőinek

A kormányzati alulfinanszírozottság miatt sok helyen rezeg a léc.

A hitelezők adósságrendezési eljárást indíthatnának az önkormányzatokkal szemben, a tartozásaikkal nem boldoguló települések mellé pedig költségvetési biztost jelölnének ki, aki akár a falvak vagy városok vagyonát is értékesíthetné az adósságok törlesztése érdekében a Belügyminisztérium törvénymódosító javaslata szerint. A jogszabályi változtatás – amelynek társadalmi egyeztetése a múlt héten ért véget – szigorúbb kontrollt jelentene az önkormányzatok felett. Az önkormányzatok akár maguk is kérhetnék az állami beavatkozást, ha tartozásuk túllépne a törvény által meghatározott kereteken.

– A törvénymódosítással azt tisztázták, a különböző önkormányzati adósságoknál mit lehet, illetve mit nem lehet tenni – mondta lapunknak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöke, a somogyi Tab polgármestere. – Mivel jelenleg csak kormányzati engedéllyel juthat hitelhez egy önkormányzat, nem is elsősorban a településekkel kapcsolatos kérdéseket teszik tisztába, hanem a hitelezői oldalt, milyen lehetőségei vannak a tartozás behajtására.

Az eljárás lezárultát követően az érintett önkormányzat pénzügyi felügyelet alatt marad még két évig, ez idő alatt jellemzően nem vehet rész fejlesztési pályázatokon, a település vezetői pedig nem lesznek jogosultak tiszteletdíjra és más, személyi juttatásokra.

Schmidt Jenő szerint a törvénytervezet sokkal konkrétabban fogalmazza meg az önkormányzati biztosok szerepét, feladatait is lehetőségeit, hiszen eddig nagyjából bármit megtehettek.

– Tulajdonképpen most olyan szabályozás lép életbe, mintha az önkormányzat egy normál gazdasági vállalkozás volna – mondta. – A pénzügyi gondnok, mint egy gazdasági vállalkozás esetében felméri, milyen olyan vagyonelemei vannak a településnek, melyek alkalmasak az adósság törlesztésére vagy visszafizetésére.

Megkerestünk néhány nagyvárost, kíváncsiak voltunk, mi a véleményük a tervezett törvénymódosításról, s érintheti-e őket a változtatás. Mindenütt azt állították, hogy ugyan van hitelük, de nem érinti őket az adósságkezelés.

Schmidt Jenő szerint jelenleg a kérdés csak néhány önkormányzatot érint, ám jövőre akár 30-40 olyan település is akadhat már, mely mellé pénzügyi gondnokot kell majd kinevezni, ugyanis a magas infláció miatt elképesztően alulfinanszírozott az önkormányzati rendszer.

– A települések nagy részének nincs vagy elenyésző a saját bevétele, így az állami támogatásból kell megoldaniuk a kötelező feladatokat, mint például a gyermekétkeztetés – magyarázta a TÖOSZ elnöke. – Csak éppen

hiszen minden egyes alkalommal módosítania kellene az országgyűlésnek a költségvetési törvényt, így jelenleg a települések kvázi meghitelezik a különbözetet az államnak, mely a következő költségvetésből tud kompenzálni, vagyis igazából utófinanszírozott a rendszer. Csak éppen az önkormányzatok nagy részének erre már nincsenek forrásai, nem véletlen, hogy a rendkívüli önkormányzati költségvetési támogatásra úgy 1700 település pályázott.