Nemzeti Múzeum;Dúró Dóra;World Press Photo;

„Szomorú vagyok, hogy a történetük rejtve marad” – Megszólalt a fotós, akinek a képei miatt 18 év alattiak nem látogathatják a Nemzeti Múzeum kiállítását

Hannah Reyes Morales hangsúlyozta, a fotók kedves és szerető emberekként ábrázolják a Golden Gays közösség tagjait, akiknek van mit adniuk és tanítaniuk a világnak a családról és az erőről a megpróbáltatások közepette.

„Sem a képek, sem az azokon ábrázolt emberek nem veszélyesek és nem károsak. Ezek a fotók kedves és szerető emberekként ábrázolják a Golden Gays közösség tagjait, akiknek van mit adniuk és tanítaniuk a világnak a családról és az erőről a megpróbáltatások közepette. Ami káros, az az LMBTQ-közösség láthatóságának, valamint annak a korlátozása, hogy joguk van a létezéshez és ahhoz, hogy lássák őket” – írta a HVG megkeresésére annak a fotósorozatnak a készítője, amely miatt a Mi Hazánk kezdeményezése alapján Csák János miniszter úgy döntött, 18 éves kor alatt tilos látogatni a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást.

A New York Timesnak fotózó Hannah Reyes Morales a lapnak hangsúlyozta, hogy a Fülöp-szigeteken a Golden Gays közösség tagjai ikonok és példaképek az LMBTQ-közösség fiatal tagjai számára.

„Ők a remény jelképei, hogy a nehézségek közepette is van család, közösség és otthon. Több mint szomorú vagyok, hogy a történetük talán nem jut el azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. Szomorú vagyok, hogy a történetük rejtve marad, visszaidézve azt az elnyomást, amelyben nekik maguknak is élniük kellett”

– tette hozzá.

Mint arról a Népszava is beszámolt, Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom mesekönyvdarálásról is elhíresült elnökhelyettese törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve a „meleg idősotthon” fülöp-szigeteki lakóit ábrázoló képsorozat miatt. A 2023-as World Press Photo versenyen díjazott sorozat a zsűri indoklása szerint a közösség melegségét, örömét és méltóságát mutatja be.

Csák János magyar kulturális miniszter azonban inkább Dúró Dóra véleménye felé hajlott, helyt adott a kifogásainak és a „családok védelméről szóló törvény” érvényre jutásának biztosítását kérte számon L. Simon László főigazgatón, aki jó végrehajtónak bizonyult: a múzeum szigorította a kiállítás megtekintésének szabályait, és bejelentették, hogy 18 év alattiak számára ezentúl nem értékesítenek jegyet.