Balaton;Honvédelmi Minisztérium;költözés;üdülő;Csopak;Mészáros Lőrinc; NER;

Csopaki őrségváltás: megy a HM, Mészáros Lőrinccel jöhet a NER

 Panorámás, vízközeli honvédségi üdülőn adott túl az állam a tóparti településen. 

– Azt hallani, ez is Mészáros Lőrincé lett – tárta szét kezét egy középkorú férfi a csopaki Forrás utca végén. Mögöttünk a Honvédelmi Minisztérium (HM) 2. számú Kiképzési, Oktatási és Regeneráló Központja (KORK), mely lenyúlik a parti nádasig, közvetlen strandkapcsolata ugyan nincsen, ám a panoráma verhetetlen, csodálatos a kilátás a Kerekedi-öbölre.

„Tájékoztatunk minden kedves érdeklődőt, hogy a 2023. szeptember 4-től a 2. sz. KORK Csopak bezár” – olvasható a Honvéd Kulturális Központ internetes oldalán. Innen az is kiderült, a komplexumban katonai kiképzési és oktatási rendezvényeket tartottak, a nyári főszezonban pedig „az aktív állomány regeneráló pihentetését” szolgálta a létesítmény, mely ezen időszakon kívül „április közepétől, október közepéig fogad vendégeket, hétközi és hétvégi pihentetésre”. A cirka egyhektáros területen 23, klímás, zuhanykabinos, wifivel, hűtőszekrénnyel, tévével felszerelt, teraszos faház várta a vendégeket, akik a KORK saját éttermében kosztolhattak. A nádasnál hatalmas horgászstég, a felnőtt és gyermekmedencét az elmúlt nyáron felújították.

– Tényleg szuper hely, állítólag mindent lebontanak és egy 170 lakásos apartmanház épül majd – folytatta a középkorú férfi. – Nemcsak itt, hanem a túloldalt is – intett a szemközti játszótér felé. Az is nagyjából egyhektárnyi terület, a kettőt összekapcsolva igencsak komoly luxusnyaraló-komplexumot lehetne kialakítani. A helyiek szerint éppen ez a cél, s úgy tudják, a projekt mögött a felcsúti oligarcha, Orbán Viktor kormányfő milliárdossá tett barátja, Mészáros Lőrinc áll.

– Azt hallani, le fogják zárni a Forrás utca végét, a területhez pedig egy utat építenek a 71.es főúttól. Csak még néhány emberrel meg kell egyezniük, mert azok ott fenn mind magánbirtokok – magyarázta egy helybéli asszony. Szerinte a természet elleni bűncselekmény a falu ebbe a csendes és zöld részébe betonmonstrumokat építeni. – Így is zsúfolt Csopak, s van elég nagy üdülőház. Ott a volt minisztériumi üdülő a Kőkorsó utcában, s állítólag itt fent, a hajdani, lebontott egészségügyi üdülő helyére is apartmanházakat terveznek, csak valami gond van az engedélyekkel vagy elfogyott a pénz, hallani mindenfélét.

Konkrét információt viszont senki sem tudott mondani, Ambrus Tibor csopaki polgármester is csak annyit: valóban eladták a honvédüdülőt a vevő viszont ismeretlen, a tulajdoni lapon sincs még átvezetve. (Cikkünk megjelenésekor is a HM nevén volt a terület – a szerző.)

– Csak annyi történt, hogy a honvédség kért behajtási engedélyt az utcába a költözéshez – mondta lapunknak a faluvezető, aki elismerte, tartanak tőle, mihez kezd az új tulajdonos az immár csak hajdani üdülővel.

A helyi szabályozás alapján valamennyire gátat tudnának szabni, hogy ne a tóparton immáron megszokott, NER-közeli betonmonstrum épüljön, 

hiszen 20 százalékos beépíthetőséget és 7,5 méteres épületmagasságot engedélyeznek, s elvileg attól sem kell tartani, amitől a helyiek félnek, hogy az új tulajdonos összenyitja a Forrás utca két oldalán található területeket, lezárva ezzel az utca végét.

– Az út az önkormányzaté, s eszünk ágában sincs ilyen engedélyt kiadni – folytatta Ambrus Tibor. – Ráadásul a Balatoni Bringakör része, tehát ezért is lehetetlen.

A polgármester azt is elképzelhetetlennek tartotta, hogy a két, immár egykori HM-terület és a 71-es út közötti telkeket mind meg tudják venni az új tulajdonosok a majdani, a főútra kivezető utcának, főleg, mert túl sok tulajdonossal kellene egyezkedni a legnagyobb területen: anno a falu is próbálkozott, s születtek tervek áruházra, szállodára, de a tulajdonosok egy részével akkor sem sikerült dűlőre jutni. Sokkal inkább a volt egészségügyi üdülőtől lehetne kiépíteni összeköttetést a főúttal, erre már elképzelések is születtek, bár nem túl jó ötlet a nagy forgalmat a keskeny, láthatóan alap nélküli Forrás utcára vezetni, mely egy esetlegesen épülő apartman-komplexum forgalmát sem bírná el. Cseppet sem mellékesen az üdülő mellett már természetvédelmi terület kezdődik páratlan élővilággal, mely vélhetően szintén megsínylene egy 150-200 lakásos betonmonstrumot.

Megkérdeztük a HM-től, hogy ki a vevő, mennyiért és miért adták el az ingatlant. Válaszában a minisztérium csak annyit közölt, az ingatlannak még a tárca a vagyonkezelője, az értékesítéséért a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a felelős.

Ezen kívül megjegyezték, „az állami tulajdonú rekreációs célú ingatlanok értékesítése olyan központi intézkedéscsomagot tartalmaz, mely szükség szerint érintette a honvédelmi tárca vagyonkezelésében lévő egyes ingatlanokat”.

Utóbbi egy nyáron elfogadott törvényre utal, mely szerint – amint erről anno a Válaszonline beszámolt – Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztériuma alá rendeltek megannyi állami ingatlant, mint értékesíthető ingatlanvagyont.

A 74 tételes listán gyermeküdülők, egyetemi, rendőrségi és honvédségi üdülők, sporttelepek találhatók, de még a honvédség Stefánia úti kulturális központja is áldozatul eshet a nagy kiárusításnak. Az Orbán-kormány a jövő évi költségvetésben 32,7 milliárd forintot vár az ingatlaneladásokból, a csopaki KORK pedig eredetileg nem is szerepelt a listán, 

ahogyan a HM 4. számú Kiképzési, Oktatási, és Regeneráló Központja, közkeletű nevén a mátraházi honvédségi üdülő sem, mely – ahogyan a Gyöngyösma írta meg néhány héttel ezelőtt – szintén eladósorba került: szeptember 4-én zárta be kapuit. Utóbb azonban Nagy Márton döntése alapján mindkét ingatlant eladhatóvá minősítették.