Nemzeti Múzeum;World Press Photo;homofóbia;

Nem kérhet személyi igazolványt a Magyar Nemzeti Múzeum, L. Simon László maró gúnnyal köszönte meg Dúró Dórának a hírverést

Betarthatatlan az úgynevezett gyermekvédelmi törvény, beengedik a 18 évesnél fiatalabbakat a Nemzetközi Sajtófotó Kiállításra. 

Nem tudja jogszerűen végrehajtani a Magyar Nemzeti Múzeum a kulturális és innovációs miniszter felszólítását, miszerint 18 évesnél fiatalabbak ne látogathassák a 2023-as World Press Photo kiállítást - derül ki az L. Simon László vezette kulturális intézmény AFP-nek küldött tájékoztatásából.

Mint korábban mi is hírt adtunk róla, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselője módfelett kiakadt azon, hogy a tárlaton többek közt egy meleg idősotthont ábrázoló képsor is helyt kapott. Ezen többek közt női ruhába és magukat tűsarkúban rúzsozó férfiakat örökítettek meg. Dúró Dórát annyira felzaklatta az eshetőség, miszerint néhány kép megtekintése után homoszexuális válhat az oda látogató gyerekekből, hogy rögvest törvényességi felügyeleti eljárást kért Csák Jánostól. A tárcavezető válaszában közölte, hogy a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának biztosítását kérte számon az intézmény főigazgatóján, L. Simon Lászlón, így aztán a döntés értelmében 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet.

Ám mint kiderült, hiába helyeztek ki tiltó táblákat, mégis bejuthatnak a gyerekek, mivel a Magyar Nemzeti Múzeum senkitől nem kérheti el a személyi igazolványát. „A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van” – hangzott a válasz az AFP kérdésére. 

Az AFP szerdán ugyanazt tapasztalta a Nemzeti Múzeumnál mint lapunk vasárnap, azaz beengedtek kiskorúakat a kiállításra. Ttöbb tucat embert látott a múzeum előtt sorban állni a kiállításra, köztük néhány gyermekes család, amelynek tagjai nem is tudtak a korlátozásról. – Minden gond nélkül beengedtek minket - mondta Premek Beran, egy cseh látogató. Ő a jegyeket egy automatából vásárolta meg 10 és 15 éves gyereke számára. 

Az ügyben személyesen L. Simon László is véleményt nyilvánított, A volt kulturális államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója maró gúnnyal, a többi között az épület előtt sorban álló emberekről készült képpel köszönte meg Dúró Dórának a kiállítás körüli hírverést.