Szeged;Szijjártó Péter;Paks;autógyár;

Szijjártó Péter: Csak híresztelés, hogy Szegedre jön a világ legnagyobb elektromosautó-gyára

Atomkatasztrófa pedig akkor se lesz, ha az új paksi blokkokra rázuhan egy repülőgép. 

Csak híresztelés, hogy a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, a kínai BYD gyárat épít Szegeden – közölte hétfőn a  bizottsági meghallgatása után pedig az atv.hu kérdésére szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Nem is akarom kommentálni. Mi ragaszkodunk ahhoz a gyakorlatunkhoz általánosságban - függetlenül értesülésektől, vagy bármilyen cégnévtől - , hogy bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik – fogalmazott a tárcavezető.

Mint megírtuk, a kínai elektromosautó-gyár érkezése szervesen kapcsolódna az Orbán-kormány akkugyár-szaporító ténykedéséhez. A BYD jelenleg több európai országban is érdeklődik, Magyarország is a jelöltek között van. Ismert az is, hogy Orbán Viktor kínai látogatása alkalmával megnézte a senzeni BYD-gyárat és tárgyalt az alapító-elnökkel is. A kínai cég tavaly 1,86 millió darab akkumulátoros autót adott el, a hibrideket is beszámítva ezzel már ők a legnagyobbak ebben a szegmensben, világszinten. A G7 szerint főleg az olcsóbb, népautó-kategóriákban erősek, a gyártási láncuk pedig meglehetősen hatékony. A BYD érkezése mellett szól az is, hogy a cég már évek óta jelen van Magyarországon: 2017 áprilisa óta Komáromban gyárt elektromos autóbuszokat, ezzel a kínai cég Magyarországon nyitotta meg első európai gyáregységét. Sőt, a magyarbusz.info szakportál még szűk három éve számolt be arról, hogy a komáromi gyár kapacitását ötszörösére növelik.

Szegeden már hónapok óta szóbeszéd tárgya egy nagyberuházás, a BYD érkezése pedig a legnagyobbat jelentené Magyarországon. 

Ezen túl létesül egy akkumulátor-összeszerelő üzem is Fóton egy 10 milliárd forintos beruházás keretében.

Pakson minden szép lesz

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírások mellett zajlik a paksi bővítés, a két új blokkot kettős vasbeton fal veszi majd körül, amely a legdurvább külső behatásoknak is ellen tud állni

A tárcavezető üdvözölte, hogy immár a projekt látható fázisa zajlik. „A két új blokk abszolút úgynevezett Fukusima-álló lesz, ami azt jelenti, hogy kettős vasbeton fal, vagyis dupla falú hermetikus védőépület veszi körül a nukleáris létesítményt, tehát minden külső behatásnak, a legdurvábbaknak és robbanásnak, vagy akár egy repülőgép rázuhanásnak is ellen tud állni”.

Tájékoztatása szerint jelenleg a talajelőkészítéssel kapcsolatos munkák folynak a területen, de megvan már több épület építési engedélye is, megkezdődött a hosszú gyártási idejű berendezések építése, illetve egy német-amerikai vegyesvállalat dolgozik a résfalazáson. „Szeretném önöket biztosítani arról, hogy a legszigorúbb előírásoknak, biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak felel meg mindaz, ami Pakson történik” - jelentette ki. Elmondta, hogy 94 magyar cég mellett amerikai, francia, német, svéd és osztrák társaságoknak van alvállalkozóként szerződésük egyelőre az építkezésben. 

„Nem tudom, hogy meg kell-e ismételnem az országokat és azok geográfiai orientációját” -  fogalmazott. Egyúttal jelezte, amennyiben végigmegy a nukleáris beruházás, akkor a következő évtized elejére elmondhatjuk, hogy szinte 100 százalékban karbonsemlegesen és önellátóan tudunk villamosenergiát biztosítani az ország lakossága és gazdasága számára.