Fidesz;Magyar Nemzeti Múzeum;menesztés;L. Simon László;gyermekvédelmi törvény;Csák János;

„Csák János nem kulturális miniszter, hanem a párt ökle”

Bozóki András volt kulturális miniszter, politológus, a CEU professzora szerint nem a főigazgatóról szólt a miniszteri döntés.

Mi volt az első gondolata, amikor megtudta, hogy Csák János menesztette L. Simon Lászlót?

Nagyon meglepődtem. L. Simon László nem muzeológus, nem ért a múzeumhoz, hanem a Fidesz politikusa volt, és politikai alapon került a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói székébe. Tehát lényegében a párt megbízható emberének számított.

Tévedett a főigazgató, amikor némi iróniával megköszönte Dúró Dórának a hírverést és mégis beengedtek kiskorúakat a kiállításra?

Tévedett. Azt hitte, hogy ezt megengedheti magának, de teljesen világos, hogy a Fidesz számára a kultúra önmagában nem számít. Nem fontos nekik, hogy milyen minőségűek a World Press Photo képei, csak az számít, hogy az üzenetnek, mely szerint 18 éven aluliak nem láthatnak meleg párokat ábrázoló képeket közintézményben, át kell mennie. Az, hogy közben ugyanezeket a képeket az interneten ezerszer meg lehet nézni, nyilvánvalóan nem érdekli őket. Az üzenet másik rétege: nem kell a Mi Hazánkig elmenni, a Fidesz is tud olyan radikális lenni, mint ők. Ez politikai döntés, ami még csak nem is Csák János miniszteré, hanem Orbán Viktoré, és ilyenkor a gépezetnek azonnal cselekednie kell. A döntés célja pedig az, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor úgy tűnik, csökkenhet a Fidesz támogatottsága, és a csalódott emberek egy része esetleg elmehet a Mi Hazánk felé, akkor megtartsa ezeket a szavazókat. Orbán ezzel azt kommunikálja, hogy a Fidesz szigorúan betartja a saját döntéseit, és nem tűr semmilyen kilengést.

Volt kulturális miniszter. Próbálták befolyásolni ideológiai szempontból személyi döntésekben?

Egyáltalán nem. Voltak viták egyes személyekről, de senkitől semmilyen utasítást nem kaptam. Döbbenetes, ami most itt folyik. Csák János nem kulturális miniszter, hanem a párt ökle. Egyébként nem gondolom, hogy L. Simon Lászlóból hőst kellene csinálni, hiszen ő maga is megszavazta azt a törvényt, amit most Dúró Dóra javaslatára a saját pártja éppen vele szemben alkalmaz. Nem tudom, hogy L. Simon László eddig hol élt, de láthatólag nem érti azt a rendszert, aminek az egyik vezető tisztségviselője volt.

Mit gondol arról, hogy az ominózus szombat után kígyózó sorban álltak a Nemzeti Múzeum előtt?

Ez azt mutatja, hogy a budapesti értelmiség nagyon is érti az Orbán-rendszer működését, és a tiltott gyümölcs rögtön édesebb.

Egy múzeumi teremőr nem kérhet személyigazolványt.

Hát persze, hogy nem kérhetnek személyit. De itt nem arról van szó, hogy részleteiben mennyire lehet megvalósítani a rendelkezést. Csak az a fontos, hogy az üzenet átmenjen a fideszes szavazók felé: a kormány kiáll a családok mellett, megvédi a gyermekeket, és ez mindennél fontosabb a kormány számára. Lázár Jánostól azt kérték a MÁV-nál, hogy adjon pénzt, hogyha a síneket meg akarja csináltatni, erre leváltotta a MÁV vonatkozó embereit. De ott legalább valami jó is történt, megjavítják a síneket.

Ön szerint fognak törvényt módosítani, és mostantól fogva a múzeumi teremőr is kérhet igazolványt?

Nem hiszem, hogy ez nekik kifizetődne, mert rajtuk nevetne az egész ország, ha egyáltalán van kedve nevetni. Ez már nem tudna többet hozzáadni ahhoz a hatáshoz, amit ez a mai üzenet megfogalmazott.

El tudja képzelni, hogy ez és így másutt megtörténik?

Nem, ez elképzelhetetlen. Mondjuk Iránban vagy Oroszországban lehetséges. Olvastam, hogy egy szakmai beszélgetésen vett volna részt a főigazgató, amikor szóltak neki, hogy rögtön távoznia kell. Nagyon drámai, azonnali, hidegzuhanyként érkező, empátia nélküli, katonai jellegű felmentés volt. Úgy zajlott le, ahogy ez diktatúrákban szokás.