Magyar Nemzeti Múzeum;Dúró Dóra;L. Simon László;gyermekvédelmi törvény;

A politikai ejtőernyős főigazgatót is ledarálta az Orbán-kormány „gyermekvédelmi” törvénye

A kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal menesztette a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőjét. L. Simon László a döntést tudomásul vette, ám elfogadni nem tudja, éppen Csák János egyik korábbi levele miatt.

Az elmúlt évtizedekben még sosem fordult elő, hogy egy „ellenzéki” képviselő megbuktasson egy politikai ejtőernyős múzeumigazgatót, a Mi Hazánk elnökhelyettese, Dúró Dóra ezt most elérte Csák János asszisztálásával. A kulturális és innovációs miniszter hétfőn ugyanis azonnali hatállyal – érdemei elismerése mellett – megszüntette a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, L. Simon László munkaviszonyát.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közleménye szerint a múzeum főigazgatója, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

L. Simon László felmentésének casus bellije a Magyar Nemzeti Múzeumban vasárnap bezárt World Press Photo kiállítás, amelyet a könyvdarálós Dúró Dóra október végén feljelentett Csák Jánosnál, törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezve. A szélsőjobbos pártvezér szerint a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás bemutatásával a múzeum megsértette a „gyermekvédelmi” törvényt, mivel a tárlat LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot, illetve egy fülöp-szigeteki meleg idősotthon lakóit ábrázoló képsorozatot is bemutat.

A tárcavezető L. Simon Lászlótól kérte a családok védelméről szóló törvény érvényre jutásának a biztosítását, aki ezután úgy intézkedett, hogy a múzeum feltüntette: a tárlatra 18 éven aluliaknak nem adnak el jegyet. Dúró Dóra botránykeltése – hasonlóan a Meseország mindenkié című könyv ledarálásához – jó reklámnak bizonyult a nemzeti múzeumnak, amely előtt október utolsó hétvégéjén az Egységes Diákfront hét aktivistája tiltakozott, míg tömegek vártak a bejutásra. L. Simon a közösségi oldalán az épület előtt sorban álló emberekről készült képpel köszönte meg Dúró Dórának a kiállítás körüli hírverést.

Ám mint azt lapunk elsőként megírta, hiába helyeztek ki tiltó táblákat, mégis bejuthattak a gyerekek, mivel a Magyar Nemzeti Múzeum – ahogy Európa más országaiban sem megszokott - senkitől nem kérheti el a személyi igazolványát. „A múzeum a látogatók együttműködésére és szabálykövetésére támaszkodik. A weboldalon fel van tüntetve, hogy 18 éven aluliak nem vásárolhatnak jegyet, és a kiállítás bejáratánál 18 éven aluliakat korlátozó tábla is van” – nyilatkozta L. Simon a hasonló tapasztalatokat szerzett AFP kérdésére. Dúró Dóra eközben már rasszista felhangú szöveggel támadta L. Simont a közösségi oldalán. „Hogy finoman fejezzem ki magam, nem éppen magunkfajta, a Nemzeti Múzeum mégis az ő LMBTQ-sorozatát népszerűsíti” – írta a fülöp-szigeteki Hannah Reyes Morales fotográfus képei kapcsán.

Felmentése után L. Simon László a Facebook-oldalán jelentetett meg sajtónyilatkozatot. „Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg. Ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében: >>Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)<< A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük. Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni.”

2021 április 15-én az emberi erőforrás minisztere, Kásler Miklós a múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztosnak nevezte ki L. Simont, aki 2021. június 15-én fideszes parlamenti képviselőként megszavazta a "gyermekvédelmi" törvényt. L. Simon 2021. július 31-től állt főigazgatóként a múzeum élén. Korábban több jelentős kulturális funkciót is betöltött, államtitkári pozíciói nem szakmai, hanem személyi okok miatt rendültek meg: személyes konfliktusba került Balog Zoltánnal, illetve Lázár Jánossal.

„Arról kell ma beszélni, hogy Csák János miniszter úr felmentette a Nemzeti Múzeum főigazgatóját. Tette ezt azért, mert az egyik képviselőtársunk elment egy múzeumba és nem tetszett neki, amit ott látott” 

– szólalt fel hétfőn Ungár Péter az országgyűlés azonnali kérdések órájában. Az LMP társelnöke a Dúró Dóra által felvetett problémát közéleti hisztériának nevezte. A képviselő szerint azért döntött így a miniszter, mert „ezt a negyvenezer homofób szavazót nem engedhette meg, hogy a Mi Hazánk elvegye önöktől. Felháborító abszurdum, hogy egy közgyűjteményi kiállításról kell beszélni az országgyűlés plenáris ülésén, mert önök nem bíznak annyira a magyar művészeti életben, hogy azt a komplex kérdést, hogy a szexualitást hogy lehet ábrázolni, lefolytassa a szabad magyar művészet. Az amit Csák János tett, szégyenteljes. Amellett, hogy szégyenteljes, végtelen kártékony” – fejezte be hozzászólását. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára válaszában azt mondta, hogy szó sincs homofóbiáról, „a gyermekvédelmi” törvény betartásáról van szó. 

Személyi-ügy: helyesen járt el, hogy nem járt el

– Adatvédelmi szempontból jogszerűtlenül járt volna el a Magyar Nemzeti Múzeum, ha a vásárlók korának ellenőrzése céljából elkérte volna a személyazonosító igazolványokat – jelentette ki lapunk érdeklődésére Miklós Péter ügyvéd. A jogi szakértő szerint ugyanis az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (GDPR) szerint, – mely hazánkban is alkalmazandó – a személyazonosító igazolványok bemutatásának kérése, és azok ellenőrzése adatkezelésnek minősül. Bizonyos, jogszabályban rögzített esetekben van lehetőség erre az adatkezelésre, például amikor munkaviszony létesítésekor ellenőrzi a munkáltató a munkavállaló adatait. Vagy egy közismertebb példa: a rendőri igazoltatás során is elkérhetik a személyazonosító igazolványokat, ha szükséges. – A Magyar Nemzeti Múzeum esetében mindez akkor volna lehetséges, ha az intézmény, a bárki számára hozzáférhető adatkezelési tájékoztatójában leírja az igazolvány bemutatásának és ellenőrzésének körülményeit, illetve a GDPR követelményeinek megfelelően jogalapot jelöl meg. Adott esetben ez a közérdekű feladat teljesítése minősülhetne jogalapnak, viszont ehhez módosítani kellene a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján elérhető adatkezelési tájékoztatót. Jelenleg ugyanis nem található benne erre vonatkozó rész, tehát valóban jogszerűtlen lett volna elkérni bármilyen okmányt, amelyben ellenőrizhető lett volna a jegyet váltók életkora – mondta Miklós Péter adatvédelmi jogász. - Frank Zsófia

Dúró Dóra hozzászólásában köszönetet mondott Csák János miniszternek L. Simon felmentéséért, amelyet a Mi Hazánk politikai sikereként ünnepelt.