titkosszolgálat;propaganda;lejáratás;Black Cube;

Izraeli hírszerző cég is segíthetett a Fidesznek a 2022-es választás előtti, civileket lejárató kampányban

Ugyanarról a Black Cube-ról van szó, amely már 2018-ban is remek szolgálatot tett a NER-nek. 

Egy izraeli hírszerző cég, a Black Cube áll egy olyan titkos akció mögött, amely a LinkedInt használta fel magyar aktivisták és újságírók célbavételére a 2022-es választások előtt - írja a Reuters.

A módszer lényege az volt, hogy a Microsoft tulajdonában lévő állásportálon profilok hálózatát hozták létre valójában nem létező személyeknek, aztán hamis álláshirdetéseken keresztül vették célba a kiszemelt célpontokat. A LinkedIn kutatója, Mona Damian a virginiai Arlingtonban megrendezett Cyberwarcon konferencián azt mondta, hogy némelyik áldozattal több beszélgetést is folytattak, amelyeket rögzítettek, majd egy, az NGO-k elleni lejáratókampány részeként használtak fel. A Black Cube által használt hamis fiókokat megszüntették, tekintettel a visszaélésekre, így arra, hogy egyértelműen és sorozatosan megsértették a felhasználási feltételeket. 

A Black Cube nem válaszolt a Reuters megkeresésére. Korábbi közlése szerint a cég alapvetően nem a kibervilágban működik, tevékenysége pedig teljes mértékben megfelel a törvényeknek. Nem válaszolt a hírügynökségnek az Orbán-kormány szóvivője – feltehetőleg Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár vagy Szentkirályi Alexandra – sem.

Legkevesebb 12 olyan aktivistát és újságírót vettek célba, akiről tudták, hogy kritikusan viszonyul a Fideszhez. Többükkel később lehallgatott állásinterjún beszélgettek, az akkor elhangzó kijelentéseiket pedig kontextusból kiragadva tették közzé a Fidesz által kézivezérelt médiában.

A Black Cube már a 2018-as választások előtt is is aktív volt Magyarországon. Az egyik célpont akkor az Amnesty International Magyarország korábbi igazgatója, Jeney Orsolya volt, aki szülési szabadsága után tért volna vissza dolgozni. „Két héten keresztül az egész magyar média ezzel volt tele. Valóban propagandacélokra használták fel” - magyarázta a volt AI-igazgató a Reutersnek. 

Hozzájuk köthető a Migration Aid nevű szervezet elleni akció is. Vezetője, Siewert András többször találkozott olyan személyekkel, akik magukat cégvezetőknek adták ki.A beszélgetéseket titokban felvették, amelyek részletei végül a kormányzati nyilvánosságban tűntek fel, a többi között Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár és Bayer Zsolt volt az a fideszes nagyágyú, aki a szélesebb közönség elé tárta ezeket. 

Orbán Viktor pártjának a kampányban külön jól jött, hogy ezekre hivatkozva támadhatja a civileket. Csavar a történetben, hogy Siewert András együttműködött az Alkotmányvédelmi Hivatallal, így a magyar kémelhárítás is tudott a megbeszélésekről. 

Noha a Fidesz hamarosan egy úgynevezett „szuverenitásvédelmi” törvénycsomaggal fognak előállni, a Black Cube működése valamiért nem érte el a NER ingerküszöbét.