Egyesült Államok;Joe Biden;

Joe Biden 81 éves lett, így már ő a valaha volt legidősebb amerikai elnök

Egy friss közvéleménykutatás szerint egyre többen aggódnak a politikus kora miatt. 

Hétfőn tölti be 81. életévét az Egyesült Államok elnöke, ezzel pedig ő lett a legidősebb ember, aki valaha is elfoglalta az Ovális Irodát - írja a Reuters.

 

Noha Joe Biden újabb elnöki ciklust vállalna, a közvéleménykutatások szerint az amerikaiak túl öregnek tartják őt a posztra. A Reuters/Ipsos szeptember közepén végzett közvélemény-kutatásában a válaszadók túlnyomó többsége, 77 százaléka fejezte ki aggodalmát az elnök idős kora miatt. A demokraták körében ez az arány 65 százalék, s csak 39 százalékuk véli úgy, hogy Biden mentális állapota elegendő az elnöki poszthoz. Várható kihívója, a republikánus Donald Trump jobban áll ebben a tekintetben. A 77 éves politikust a megkérdezettek 56 százaléka találta túl idősnek, 54 százalékuk szerint szellemi képességei megfelelők egy újabb ciklushoz. 

Biden ugyanakkor azzal igyekszik érvelni, hogy több mint fél évszázados közéleti tapasztalata előnyt jelent az Egyesült Államok problémáinak megoldásában. A látszat ugyanakkor ennek ellentmondani látszik: tetemes gyűjtemény van a demokrata politikus nyilvánosság előtti, minimum szokatlan, sokakban derűt keltő ballépéseiből. 

Volt, hogy elaludt, miközben kamerák kereszttüzében tárgyalt a Fehér Házban az izraeli kormányfővel, leleplezte katari titkosügynökeit, kezet fogott a levegővel, elfelejtette az ausztrál miniszterelnök nevét, pár hónapja pedig hatalmasat esett az amerikai légierő diplomaosztóján. Az ukrajnai háború kapcsán már fogalmazott úgy is, hogy bár Vlagyimir Putyin körbeveheti tankokkal Kijevet, de soha nem fogja elnyerni az iráni nép szívét és lelkét. Egy másik alkalommal arról beszélt, hogy az orosz elnök elveszíti az iraki háborút. Legutóbb pedig kommunikációs stábjának kellett javítania, miután állítólag félrehallott egy kérdést.