elnök;tisztújítás;Magyar Orvosi Kamara;2023;Álmos Péter;

Álmos Péter váltja Kincses Gyulát a Magyar Orvosi Kamara élén

Nehéz lesz, de küldöttek arra szavaztak, hogy folytassuk az előző négy év független és autonóm kamarai munkát – mondta első sajtótájékoztatóján a testület új vezetője. Három fő feladatot lát.

Eldőlt: Álmos Péter vezetheti a következő ciklusban a Magyar Orvosi Kamarát. A köztestület eddigi alelnökére 109-en voksoltak, a másik jelöltre, Kozma Gáborra 83-an.

A küldöttgyűlés az elnökség megválasztásával folytatódott. Megválasztották a két alelnökét is a köztestületnek: Böszörményi-Nagy Gézát és Meglécz Katalint, ezen túl pedig vegyes elnökség, azaz a köztestület vezetésért induló mindkét csapat tagjaiból kerültek be képviselők az új elnökségbe a Magyar Orvosi Kamara szombati küldöttgyűlésén, pedig Kozma Gábor csapatának legtöbb jelöltje visszalépett, miután Álmos Péter szerezte meg a voksok többségét.

A fogorvosokat képviselő alelnök Skapinyelcz Tibor lett (ő Kozma Gábor listáján indult). A visszalépések miatt Svéd Tamás maradt az egyetlen főtitkárjelölt, őt meg is választották erre a pozícióra. Titkárnak Pinke Ildikót, Hegedűs Tamást, Keczéry Attilát és Kostyalik Jánost.

Az Országos Felügyelőbizottság elnöke. Szécsényi-Nagy Balázs, alelnöke Al-Katib Kamil lett. Az etikai kollégium elnöke Kereszty Éva Margit, alelnöke Pócs Dávid lett.

Nehéz lesz, de küldöttek arra szavaztak, hogy folytassuk az előző négy év független és autonóm kamarai munkát - mondta Álmos Péter a köztestület frissen megválasztott elnöke a választást követő sajtótájékoztatón. Hozzátette, remélhetőleg további kollégák térnek vissza március belépési hullám után is, mert belátják, jelenleg ez az egyetlen testület, amely képes az érdekeiket érvényesíteni. Beszélt arról is, hogy a programjukban megfogalmazták azokat a fő feladatokat, amelyek miatt egyértelműen megéri majd a kamarai tagságot választani. Az első az érdekérvényesítést, amelynek részeként

a bérek további rendezése a cél, mert ismét nagyon sok orvos távozik az állami ellátásból. 

A másodikként a jogvédelmet nevezte meg. Mint mondta, a MOK a következő négy évben ki fog építeni egy olyan jogvédelmi rendszert, ami a tagjaikat segíti abban, hogy az egyre inkább függő helyzetbe kerülő orvosok megfelelő segítséget kapjanak. A harmadik feladat a társadalmi küldetés. Ámos Péter szerint sok a súrlódás az orvostársadalom és a betegek között amelynek egyik oka oka az, hogy az orvosok rendkívül fáradt, rendkívül túlterheltek.