felmérés;magyarok;eutanázia;IDEA;

IDEA: Megadná az aktív eutanázia lehetőségét a magyarok többsége

A felmérés szerint a „kegyes halál” megítélését jelentősen befolyásolja a pártszimpátia, az elutasítók zöme kiemelten a Mi Hazánk, illetve a Fidesz–KDNP támogatói között találhatók.

A magyar felnőttek többsége a passzív mellett az aktív eutanáziára is lehetőséget adna – írja a hasonló témájú korábbi felméréseket megerősítve az IDEA Intézet. A kutatás adatait 2023. október 31. és 2023. november 16. között vették fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. Ennek alapján megállapították, hogy az eutanázia lehetséges formáinak kérdésében a nők, a 30 év felettiek, az iskolázottabbak, a nagyobb településeken élők az átlagnál nyitottabbak, de igazán jelentős különbségek a válaszadók pártszimpátiája alapján érzékelhetők.

– Miközben a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk szavazóinak többsége elzárkózik az aktív eutanázia engedélyezésétől, a nagyobb ellenzéki pártok szavazói és a pártpreferenciáikban bizonytalanok jellemzően támogatnák azt – derült ki. Az is egyértelmű, hogy a Magyarországon engedélyezett passzív eutanázia a társadalom egyértelmű többségének véleményével összhangban van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a betegek, vagy azok gondviselői, szigorúan ellenőrzött feltételek mellett visszautasíthatják az életfenntartó vagy életmentő orvosi beavatkozásokat, kezeléseket. 

A Magyarországon nem engedélyezett aktív eutanáziával, amikor a gyógyíthatatlan betegek, vagy azok gondviselői, ellenőrzött feltételekkel, egészségügyi szakembert segítségét vehetik igénybe a haláluk előidézése érdekében, a felnőttek többsége inkább, vagy teljes mértékben egyetértene. Az aktív eutanázia támogatottsága (62 százalék) alacsonyabb, mint a passzív eutanáziáé (69 százalék). Az aktív eutanázia engedélyezését a nők (69 százalék) sokkal inkább támogatnák, mint a férfiak (53 százalék), emellett a vélemények életkor szerint is jelentős eltéréseket mutatnak. Miközben a 30 év alattiaknak csak bő egyharmada engedélyezné az aktív eutanáziát, a 30 év feletti korosztályok tagjai között már többségben vannak a támogatók.

A pártszimpátia az aktív eutanáziánál még meghatározóbb: miközben a Fidesz-KDNP szavazóinak csak harmada, a Mi Hazánk támogatóinak pedig csak bő egynegyede adna lehetőséget Magyarországon aktív eutanáziára, addig az 5 százalékos parlamenti küszöböt nagy valószínűséggel átlépni képes ellenzéki pártok szavazóinak döntő többségéről elmondható ez (DK: 81n százalék, Momentum: 84 százalék, MKKP: 85 százalék). A politikai preferenciáikban bizonytalan felnőtt majdnem háromnegyede ugyancsak egyetértene azzal, ha Magyarországon, ellenőrzött körülmények között, lehetőség lenne aktív eutanáziára is.