Magyarország;eutanázia;Emberi Jogok Európai Bírósága;Karsai Dániel;

Megkérdeztük az ellenzéki pártokat, egyikük sem állt ki nyíltan az aktív eutanázia mellett Magyarországon – Videó!

A közelmúltban két felmérés is készült, amely azt mutatja, hogy a magyarok többsége szigorú szabályozás mellett engedélyezné a kegyes halált. 

November elején Karsai Dániel, visszafordíthatatlan leépüléssel járó betegségben, ALS-ben szenvedő alkotmányjogász színvallásra kérte a politikai pártokat az eutanáziával kapcsolatban.

A Népszava által megkérdezett parlamenti pártok közül a legtöbb még nem foglalt állást, de akad politikus, aki elmondta, személyesen mit tart helyesnek.  Az MSZP-től és a Jobbiktól visszajelzést sem kaptunk az ügyben.

Fekete Norbert videója.

Karsai Dániel  nemrég a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az ügyben a kegyes halál magyarországi engedélyezése érdekében. Erre az Orbán-kormány ellenkeresetet nyújtott be, amely vitatja, hogy az alkotmányjogász jogai sérültek volna, és azt is, hogy Európában érzékelhető lenne egyfajta elmozdulás az életvégi döntések lehetőségének kiterjesztésében Karsai Dániel válasában újra nyomatékosította, hogy nagyon jelentős változások történtek az euroatlanti jogi környezetben, amelyek új megvilágításba helyezik az államnak az egyén életvégi döntésének tiszteletben tartására vonatkozó kötelezettségét.

Volt ügy, a Haas kontra Svájc – hívta fel a figyelmet –, amelyben a strasbourgi bíróság kifejezetten elismerte az egyén önálló jogát arra, hogy eldönthesse, milyen eszközökkel és mikor ér véget az élete, feltéve, hogy képes szabadon dönteni ebben a kérdésben és ennek megfelelően cselekedni. Állapota lassan, de folyamatosan romlik: nyelési és légzési funkciói enyhén romlanak, a járóképessége teljes elvesztésének határán áll, a kezek és a lábak ügyességének folyamatos elvesztése olyan szintet ért el, hogy egész nap folyamatos felügyeletet igényel.

Az EJEB november 27-28-án tárgyalja az ügyet.

Az alkotmányjogász nemrég felvetette azt is, hogy a nemzeti konzultációban meg lehetne kérdezni a magyarokat az eutanáziáról. A közelmúltban két felmérés is készült, amely azt mutatja, hogy a magyarok többsége szigorú szabályozás mellett engedélyezné az eutanáziát. 

Eközben a Magyar Orvosi Kamara egyik fórumán arra is felhívták a figyelmet, hogy életvégi döntések igenis születnek, csak éppen senki nem ellenőrzi őket.