Izrael;Hamász;Gázai övezet;túszok;

2023-11-29 12:10:00

„Azok az emberek szörnyetegek” – Éhezésről, bántalmazásról és félelemről számoltak be a Hamász fogságából kiszabadult túszok

Egy 12 éves fiú arról beszélt, a fegyveresek puskával fenyegették azokat a gyerekeket, akik sírtak, vele pedig videókat nézettek az október 7-ei terrortámadásról. A fogva tartás végén sokan már csak napi két szelet kenyeret kaptak.

Éhezésről, bántalmazásról és fullasztó, levegőtlen szobákról számoltak be – főleg rokonaikon keresztül – azok az emberek, akik nemrég szabadultak ki a Hamász fogságából az Izrael és az iszlamista terrorszervezet között létrejött fegyverszüneti megállapodás eredményeként. A BBC cikkében összegyűjtött nyilatkozatok nyomorban, bizonytalanságban és félelemben eltöltött hetekről festenek képet.

A tűzszünet kezdete óta az Associated Press összesítése szerint a Hamász 60 izraeli és 21 külföldi túszt engedett szabadon. Korábban a terrorszervezet négy másik embert engedett el, az izraeli hadsereg pedig egyet mentett ki. Két túszt holtan találtak Gázában.

Deborah Cohen a BFM francia tévécsatornának adott interjújában mondta el, mit kellett átélnie 12 éves unokaöccsének, Eitan Yahalominak a fogságban töltött 52 napon át. Szavai szerint a Gázai övezetbe érkezése után a fiút többször megverték, és puskával fenyegették azokat a gyerekeket, akik sírtak. Eitan azt mondta neki, a Hamász fegyveresei arra kényszerítették, hogy „horrorvideókat” nézzen az október 7-ei eseményekről, vagyis arról a napról, amikor betörtek Izrael déli részébe, ahol 1200 embert, többnyire civileket gyilkoltak meg.

– fogalmazott. Azt is elmondta, nagyon boldogok voltak tegnap, amikor a fiú kiszabadult, de most, hogy minderről tudomást szerzett, aggódni kezdett.

A Times of Israel szerint Eitan Yahalomi édesapja továbbra is a Hamász fogságában van, korábban pedig megsebesült, amikor rálőttek.

A 78 éves Ruti Mundert pénteken engedték szabadon lányával, az 54 éves Kerennel, valamint unokájával, a kilencéves Ohad Munder-Zichrivel együtt. Ő az izraeli Channel 13-nak arról beszélt, fullasztó szobákban, matrac nélküli padokon kellett aludniuk, és neki szerencséje volt amiatt, hogy legalább lepedőt kapott. Beszámolójából úgy tűnik, a Hamász elválasztotta egymástól a családtagokat, így többen nem tudták, mi történhetett a hozzátartozóival.

Az idős asszony azt mondta, a fogságban eleinte csirkét és rizst kaptak, teával, a gazdasági helyzet romlása miatt azonban ez megváltozott, és az emberek éheztek. Több túsz is arról számolt be, hogy az utolsó időszakban már csak napi 2 szelet kenyeret ehettek.

A kiszabadult gyerekek gondozásában részt vevők arra figyelmeztetnek, hogy sokan szenvednek az átélt pszichés megterhelés miatt. Kibbutz Be'eri egyik lakója szerint két lány még mindig suttogva beszél, miután fogvatartóik arra szólították fel őket, hogy maradjanak minél halkabbak.

Mint arról lapunk is beszámolt, a 84 éves Elma Avrahamot vasárnap engedték szabadon, és helikopterrel azonnal kórházba kellett szállítani. Lánya szerint a több súlyos betegségben szenvedő asszonyt borzalmas körülmények között tartották fogva, és nagyjából 50 napig megtagadták tőle a számára létfontosságú gyógyszereket. „Édesanyám órákkal azelőtt érkezett meg, hogy elveszítettük volna” – fogalmazott.

Azt továbbra sem tudni, pontosan hány embert tartanak fogva a Gázai övezetben, és ők milyen egészségi állapotban vannak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden közölte, hogy a kormány értesítést kapott az izraeli hatóságoktól, amely szerint a két eltűnt magyar állampolgárból egy biztosan életben van és jelenleg is a terrorszervezet foglya. Az öt magyar állampolgárságú túsz közül hármat szabadon engedtek az utóbbi napokban.