ENSZ;Izrael;háború;ENSZ BT;Antonio Guterres;izraeli-palesztin konfliktus;

2023-11-29 19:31:00

Izrael nem hajlandó kitartó tűzszünetre, szerintük mindenki a Hamászt támogatja, aki ezt szeretné

Az ENSZ BT ülésén mások mellett már az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot a konfliktus kiszélesedésének lehetősége miatt, egyben az izraeli telepesek erőszakos ciszjordániai terjeszkedései miatt is szót emeltek.

Izrael elutasította a tartós tűzszünet iránti követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szerdai ülésén - írja az MTI. Az ország ENSZ-nagykövete egyben mindenkit a Hamász támogatásával vádolt meg, aki a vérontás befejezését szeretné.

- jelentette ki Gilad Erdan izraeli ENSZ-nagykövet a New York-i tanácskozáson. Szerinte egy tűzszünettel Izrael nem tudja megvédeni polgárait.

Az október 7-ei Hamász-terrortámadás után Izrael mostanáig több mint 14500 embert ölt meg Gázában, köztük mintegy 3920 nőt és 5840 gyereket. Gilad Erdan mindezek után azt magyarázta, nem lehet egyszerre tűzszünetet követelni és azt állítani, hogy megoldást keresnek a konfliktusra. Emellett a radikális iszlamista Hamász nem partner egy megbízható békéhez - mondta. „Nem veszik észre, hogy a tűzszünet és a béke iránti követelés önellentmondás?” - tette fel a kérdést, kijelentve,

António Guterres ENSZ-főtitkár és a BT-ülést vezető Vang Ji kínai külügyminiszter ugyanakkor átfogó, tartós fegyvernyugvást sürgetett a Gázai övezetben, figyelmeztetve arra, hogy az erőszak olyan sorscsapásba fordulhat át, amely felemésztheti az egész régiót. Vang azt is bejelentette, hogy Kína további humanitárius segélyeket küld a palesztin térségbe. Szaúd-Arábia külügyminisztere szintén úgy fogalmazott, hogy az átmeneti tűzszünet elégtelen, tartós fegyvernyugvás kell a Gázai övezetben.

Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet arról beszélt, hogy Washington az ideiglenes tűzszünet meghosszabbításában reménykedik, és sürgette Izraelt, hogy önvédelmi jogának gyakorlása során tegyen meg minden lehetséges intézkedést a polgári áldozatok elkerülésére. 

- mondta Linda Thomas-Greenfield. Egyben közölte, hogy az Egyesült Államok továbbra is attól tart, hogy a konfliktus kiszélesedhet.

Az amerikai ENSZ-nagykövet szóvá tette a másik palesztin lakosságú övezet, Ciszjordánia helyzetét is. Mint mondta, Washington aggasztónak tartja az izraeli telepesek túlkapásait a helyi palesztin lakosokkal szemben. Hozzáfűzte, hogy Washington ellenzi a zsidó telepek kibővítését Ciszjordániában.