Izrael;háború;Hamász;fogolycsere;túszok;izraeli-palesztin konfliktus;

A Hamász átadott tíz izraeli, négy thaiföldi túszt, valamint Vlagyimir Putyinnak tett gesztusként elengedett két orosz-izraeli kettős állampolgárt

Közben a terrorszervezet azt is állította, hogy a legfiatalabb izraeli túsz, egy 10 hónapos csecsemő, valamint annak 4 éves testvére és édesanyjuk az izraeli bombázások következtében meghaltak.

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett „gesztusnak” nevezte a Hamász, hogy elengedett a túszai közül két orosz-izraeli kettős állampolgárt, név szerint Jelena Trupanovot és édesanyját, Irena Tatit - írja a Times of Israel.

Az említett túszok közül előbbi 50, utóbbi 73 éves. A két nőt az október 7-ei terrortámadás alkalmával rabolták el a Nir Oz kibucból. Jelena férje, Vitalij meghalt a terrortámadásban. Fiuk, Szása, és az ő barátnője, Sapir Cohen azóta is túszok.

Az izraeli hadsereg az információkat megerősítve közölte, hogy a két orosz-izraeli túszt a Vöröskereszt a rafahi átkelőn keresztül Egyiptomba szállította. Ezt követően egy találkozási pontnál az izraeli hadsereg ellenőrizni fogja a személyazonosságukat, mielőtt beengednék őket Izrael területére. A túszok családtagjait a friss információkról értesítik.

Az IDF később azt közölte, hogy a két nő időközben átlépte az izraeli határt, ezt követően az egészségi állapotukat mérik fel. Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője azt is elmondta, hogy a megállapodás szerint folytatódik az izraeli és a palesztin foglyok cseréje. Jelenleg még 159 túsz fogvatartásáról van tudomásuk a Gázai övezetben, tíz másik embert a Hamász még ma szabadon enged az egyezmény szerint.

Ennek ellenére Izrael ENSZ-nagykövete a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsában indulatos felszólalásában utasította el a tartós humanitárius béke lehetőségét.

Mindeközben a Hamász a Reuters szerint azt állítja, hogy az általuk fogva tartott legfiatalabb túsz, egy mindössze 10 hónapos csecsemő meghalt a Gázát érő izraeli bombázások következtében. Vele együtt négyéves testvére és édesanyja is életét vesztette a szélsőséges szervezet közlése szerint. Az izraeli hadsereg erre egyelőre annyit reagált, hogy ellenőrzik az állítás valóságtartalmát.

Az még mindig nem világos, hogy meghosszabbítják-e a hivatalosan órákon belül véget érő tűzszünetet. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter egyebek között arról beszélt, hogy „az IDF földön, vizen, levegőben készen áll a hadműveletek azonnali folytatására”.

Frissítés: Késő este Daniel Hagari, az IDF szóvivője az X-re átnevezett Twitteren bejelentette, hogy a Hamász további tíz izraeli és 4 thaiföldi túszt engedett szabadon. A Vöröskereszt szerint már úton vannak Izraelbe.

Majed Al Ansari katari külügyi szóvivő valamivel bővebb jelentést tett közzé, ugyancsak az X-en: az elengedett izraeli túszok közül 5 nő és 5 fiatalkorú. Kettős állampolgársággal öten rendelkeznek közülük, egy amerikai, három német és egy holland állampolgárságú van köztük.

A tíz izraeli: Raz Ben Ami, Yarden Roman, Liat Atzili, Moran Stela Yanai, Liam Or, Itay Regev, Ofir Engel, Amit Shani, Gali Tarshansky és Raaya Rotem.

A katari külügyi szóvivő bejelentette azt is, hogy a túszokért cserébe Izrael 30 palesztint engedett szabadon izraeli börtönökből, köztük 16 fiatalkorú és 14 nő.