szakszervezet;MÁV;Lázár János;vasutasok;bérkövetelés;

2023-12-08 13:01:00

Lázár János hétfőn találkozik a béremelést követelő vasutas szakszervezetekkel

A MÁV még nem határozott meg időpontot a tárgyalásokra.

Hétfőn találkozik Lázár János építési és közlekedési miniszter a vasutasokat képviselő szakszervezetekkel – jelentette be Meleg János, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke a KlikkTV Szempontok című műsorában. Hozzátette, hogy a MÁV-tól még nem kaptak időpontot a tárgyalásra.

Mint arról a Népszava is beszámolt, a vasutas szakszervezetek (a VDSZSZ Szolidaritás, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Vasutasok Szakszervezete) – miután a MÁV Zrt. vezérigazgatója érdemben nem reagált a bérkövetelésre – nemrég levélben hívták fel a figyelmét arra, hogy a kormány már jó ideje kihirdette a 2024-es, 2023. december 1-től érvényes minimálbéreket, ennek ismeretében pedig a vasutas munkavállalók képviselői is bejelentették egybehangzó bérfejlesztési követelésüket. A bértárgyalások mielőbbi tényleges megkezdését és rendkívüli ülés összehívását sürgetik, levelükben pedig arra szólították fel a munkáltatót, hogy ne hátráltassa az egyeztetések megkezdését, mert a munkavállalók mielőbb tudni szeretnék, jövőre mennyiért dolgoznak.

A szakszervezetek egyebek mellett a 2024-es bérek 15 százalékos, de legalább 70 000 forintos emelését, illetve a lojalitási jutalom 50 000 forintos növelését kérik.