Orbán-kormány;Európai Bizottság;támogatás;döntés;kohéziós alap;

2023-12-12 11:53:00

A Politico állításával szemben szerdán várható a kedvező brüsszeli döntés a 10 milliárd euró uniós támogatás megnyitásáról

Az uniós pénz egy része felszabadulhat, a többi zár alatt marad.

Megbízható uniós tisztviselők lapunk kérdésére cáfolták a Politicón megjelent hírt, amely szerint az Európai Bizottság (EB) ma dönt a Magyarországnak megítélt és eddig zárolt felzárkóztatási (kohéziós) források nagy részének a felszabadításáról. Több, egymástól független forrásból származó információnk szerint a biztosi testület leghamarabb szerdán, úgynevezett írásos eljárásban adhatja áldását a mintegy 10 milliárd euró feloldására. Ehhez az kell, hogy a magyar parlament kedden elfogadja az EB által elvárt igazságügyi reform utolsó elemét, majd a törvényt még aznap publikálják a Hivatalos Közlönyben.

Az elmúlt egy év alatt az Orbán-kormány több intézkedést hozott, hogy csitítsa a brüsszeli elégedetlenséget, és már csak egy törvénymódosítás maradt a kijelölt feladatsor elvégzéséből. Az utolsó elvárás annak garantálása, hogy a magyar bírák akadálytalanul fordulhassanak az Európai Unió Bíróságához előzetes döntéshozatali kérelmekkel. Az éppen az Orbán-kormány szerint az Országgyűlés előtt fekvő jogszabályi javaslat megfelel ennek a követelmények, amit jogi szakértők – köztük a Magyar Helsinki Bizottság jogászai – cáfolnak. Szerintük a kabinet újabb fékeket épít be a rendszerbe azzal, hogy az Alkotmánybíróságnak ad a procedúrát gátolni képes jogosítványokat.

Bár EU-s forrásokból származó értesülésünk szerint az Európai Bizottság szakértőinek vannak fenntartásai az igazságügyi reform megvalósításával kapcsolatban, Ursula von der Leyen elnök és a biztosok nem osztják a technikai szinten jelzett aggályokat, és szerdán várhatóan kedvező értékelést adnak az Orbán-kormány és a parlament által hozott döntésekről. Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország hozzájuthat a 22 milliárdos kohéziós támogatás majdnem feléhez. A pénz nem egyszerre érkezik, az EB éveken keresztül, a benyújtott számlák ellenében fizet majd. Mint az EU székhelyén rámutatnak, a borítékot bármikor újra le lehet zárni, ha a közösségi elvárások megszegését tapasztalják Magyarországon.

Az EB ugyancsak szerdán készül jelentést publikálni arról, hogy a jogállamisági eljárást — amelyben 6,3 milliárd eurót fagyasztottak be az EU-s pénzekkel elkövetett rendszerszintű korrupció miatt — az Orbán-kormány tétlensége miatt eddig nem sikerült eredményesen lezárni.