per;Balaton;Pécsi Törvényszék;használatbavétel;Club Aliga;Aligai Fürdőegyesület;

2023-12-14 09:45:00

Újabb pert nyert az Aligai Fürdőegyesület, a NER-közeli cég nem használhatja az új mólókat és a kikötőépületet

Megsemmisítette a NER-közeli aligai kikötő használatbavételi engedélyét Pécsi Törvényszék,  ez azonban csak részsiker a területért küzdő egyesület számára.

Újabb pert nyert az Aligai Fürdőegyesület (AFE) a Fővárosi Kormányhivatal, illetve közvetve a Club Aligát beépíteni akaró Pro-Mot Kft. ellen. A Pécsi Törvényszék megsemmisítette a kikötő használatbavételi engedélyét, és új eljárásra kötelezte a hivatalt, ami azt jelenti, hiába épültek meg az új mólók és a kikötőépület, a Pro-Mot ezeket nem használhatja. A civilek a kikötő vízjogi engedélyét is megtámadták, ebben az ügyben a jövő év elején várható ítélet.

Az AFE emellett újabb, ráadásul meglehetősen váratlan sikert is elkönyvelhetett, a balatonvilágosi képviselő-testület hét eleji, rendkívüli ülésén ugyanis a civilek számára is meglepő módon célba ért javaslatuk, hogy a település kérjen ügyféli jogállást a rendszerváltás előtt a pártvezetők által használt, tavaly parti luxustelkekre felparcellázott és milliárdokért értékesített Aliga II. egyik ingatlana ügyében, amelyre építési engedélyt kért új tulajdonosa.

– Felkészültünk rá, hogy a polgármester és a rendre vele szavazó három képviselő leszavazza az indítványunkat – mondta lapunknak elégedetten Bukovszki András, az AFE elnökhelyettese. – Előzetesen komoly vita kerekedett, melynek végén, hogy nyoma legyen, kik azok, akik szerint nem kell harcolni a partunkért, melyet le akarnak zárni a helyiek és a nyaralótulajdonosok elől, név szerinti szavazást kértünk, s az egyik, rendre ellenünk voksoló képviselő véletlenül igennel szavazott…

Az ügyféli jogállást első körben elutasította a kormányhivatal, s a település vezetése nem is akart belépni az ügybe. Így viszont, miután a döntés értelmében csatlakoznak az engedélyezési eljárásokhoz, minden építési engedélykérelembe, s ezáltal az építési tervekbe is beleláthat majd az önkormányzat, és mivel több képviselőjük ül a testületben, így a civilek is.

– Ez óriási segítség, hogy alkalomadtán bíróság előtt tudjuk megtámadni az engedélyeket, amelyek veszélyeztetik a szabad partszakaszunkat – tette hozzá Bukovszki András.

Az AFE a part melletti Kádár-szigetért is küzd, amelyről, mint nemrég kiderült, az egyik új telektulajdonos – egészen pontosan két, szomszédos ingatlané – bérleti szerződést írt alá a vízüggyel, noha a sziget a tómederhez tartozik, s mint ilyen, közterületnek számít.

Lapunkban évek óta folyamatosan nyomon követjük, a helyi civilek hogyan próbálják megakadályozni a Club Aliga teljes átépítését és kiárusítását, melynek következtében az AFE szerint a helyiek ismét elveszítik majd a rendszerváltásig lezárt, azóta viszont szabadon használt tópartjukat. A Club Aliga tulajdonosa a Pro-Mot Kft., amelynek több Fidesz-közeli oligarcha kezén át került jelenlegi tulajdonosához, a NER új csillagának számító, a leginkább az új zuglói városközpont építésével a hírekbe került Balázs Attilához,. Ő kihasználva, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú beruházássá minősítette a jelenleg éppen Aligaligetnek nevezett projektet, mentesítve ezzel a Balaton-törvény és a helyi szabályozás előírásai alól, a 46 hektáron luxusüdülő-komplexumot akar kialakítani, míg a hajdani pártvezetők nyaralóhelyét, az Aliga II-t felparcelláztatta és milliárdokért értékesítette. Nem mellékesen, miután a civilek rendre sikerrel támadták meg a különböző engedélyeket a bíróságon, a kormány szeptemberben módosította a kiemelt kormányrendeletet, amely közcélú szállodaépítés helyett már komplex ingatlanfejlesztésre, azaz mindenféle ingatlanra vonatkozik. Vagyis szinte ellehetetlenítette a beruházást ellenzőket, hogy jogi úton küzdjenek partjukért.