Zalaegerszeg;lazac;Hadházy Ákos;

2024-01-04 18:10:00

Visszaadta a milliárdos állami támogatást, mégsem épít hatalmas lazacfarmot Zalaegerszegen a Microsoft-botrány kulcsfigurája

Azt sem tudni, mennyi előleget vehetett fel. 

Visszaadta azt a 2,9 milliárd forintos állami támogatást a Microsoft-botrány főszereplője, amit egy innovatív lazacfarm kialakítására kapott - közölte Facebook-oldalán Hadházy Ákos.

A független országgyűlési képviselőt arról tájékoztatta a vármegyeszékhely polgármestere, hogy a Sagyibó Viktor-féle cég még az erre a célra kiszemelt telket sem vette meg a várostól. A politikus azt írta, sem az Agrárminisztérium, sem a Miniszterelnökség nem válaszolt, mi lett a projekttel, illetve mennyi előleget vett fel rá. Annak ellenére futott zátonyra a terv, hogy nemzetgazdaságilag kiemelten fontos beruházássá nyilvánították. Az állami szervek persze arra sem válaszoltak, hogy Sagyibó Viktor mikor és mennyi előleget markolt fel. De az biztos, hogy ha semmit nem csinált a pénzzel, csak mondjuk állampapírba tette, máris nyerhetett akár néhány száz milliót forintot is - zárta sorait Hadházy Ákos. 

Sagyibó Viktor az úgynevezett Microsoft-botrány nyomán vált ismertté először bő egy évtizeddel ezelőtt. Ekkor az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet is eljárást indított több magyarországi korrupciógyanús ügylet miatt. A cég elismerte, hogy 2013 és 2015 között, hogy egyik vezető tisztségviselője és több alkalmazottja is részt vett egy manipulált beszerzéseken és vesztegetésekre épülő ügyben. Sagyibó Viktor ekkor a Microsoft kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója volt. Később a Lázár János-féle Miniszterelnökségen lett miniszteri biztos.