oktatás;Magyarország;fizetés;tanár;Belügyminisztérium;

Elismerte a Pintér-féle belügy, jövő ősztől tényleg fizetéscsökkentéssel büntetnék a nem megfelelően teljesítő tanárokat

Jön a teljesítményértékelési rendszer, amelyben a tankerületek „bizonyos határon belül” vonhatnak le a pedagógusok béréből. A szakszervezet szerint az Orbán-kormány hazudott. 

Az új pedagógusi teljesítményértékelési rendszer idén ősszel tervezett bevezetését követően, 2025 szeptemberétől lesz lehetőségük a munkáltatóknak, így például a tankerületi központoknak arra, hogy egy bizonyos határon belül csökkentsék azoknak a pedagógusoknak a bérét, akik az értékelés során alacsony szinten teljesítettek – derült ki a Belügyminisztérium (BM) lapunk érdeklődésére küldött válaszából. Az utóbbi hónapokban több egymásnak ellentmondó információ jelent meg arról, hogy az új értékelési rendszer alapján lehet-e majd bérelvonással “ösztönözni” egyes pedagógusokat a jobb teljesítmény elérésre, ezért is kértük a helyzet tisztázását a szaktárcától.

A BM közölte: a jövő ősszel induló tanévtől a munkáltatók az alacsony szintű teljesítményt nyújtó pedagógusok illetményét a rendeleti sávhatár alatt, de még a törvényi sávhatáron belül állapíthatják meg. A fizetésekről egyrészt a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény, közismertebb nevén a státusztörvény rendelkezik, amely a tanárok besorolásától függően állapítja meg a sávhatárokat. Például egy Pedagógus I. fokozatba tartozó tanár bérezésének alsó határa bruttó 410 ezer forint, egy Pedagógus II. besorolásúé bruttó 430 ezer forint.

A törvény azonban lehetőséget ad arra, hogy az Orbán-kormány rendeleti úton ettől eltérő sávhatárokat állapítson meg.

Idén januártól, uniós források felhasználásával 32,2 százalékos átlag béremelést ígértek a tanároknak, amelyről már kormányrendelet is megjelent. A tervek szerint így például a Pedagógus I. besorolású tanárok bére minimum bruttó 538 ezer forint, a Pedagógus II. fokozatba tartozóké bruttó 555 ezer forint lesz.

A teljesítményértékelés szempontjából mindez azt jelenti, ha mondjuk egy Pedagógus I. besorolású tanár bérét rendeletileg bruttó 538 ezer forintban állapítják meg, de később nem ér el megfelelő pontszámokat a teljesítményértékelés során, fizetését 2025 szeptemberétől a törvényben meghatározott alsó határig, vagyis bruttó 410 ezer forintig lehet csökkenteni.

A Népszava tavaly januárban számolt be elsőként arról, hogy a BM új pedagógus teljesítményértékelési rendszer bevezetését tervezi. Már az eredeti koncepcióban is szerepelt, hogy azoktól a tanároktól, akik a teljesítményük alapján az alsó 20 százalékba kerülnek egy tantestületen belül, pénzt vonhatnak el. A szakszervezetek tiltakoztak ez ellen, a tervezet egy újabb verziójában pedig már nem is szerepelt a bérelvonásról szóló elképzelés.

Nem sokkal később kiderült, hogy a bércsökkentésre is lehetőséget adó rendelkezés az új pedagógustörvénybe, vagyis a státusztörvénybe került bele. 

A BM tavaly decemberben közzétett egy koncepciót a tanérbéremelésről, amelyben egy bekezdés arról szól, hogy a pedagógusok havi illetménye „a teljesítményértékelés eredménye miatt alacsonyabb összegben nem határozható meg”. Ezzel szemben a teljesítményértékelés ugyancsak decemberben megjelent rendelet-tervezetében az áll, hogy a munkáltató igenis dönthet az „illetmény-eltérítésről”.

A legutóbbi tervezetből az is kiderült, a korábbihoz képest változott annak a meghatározása, kik számítanak majd kiemelkedő, átlagos és gyengén teljesítő tanároknak. Az értékelés során különböző szempontok figyelembevételével összesen 100 pontot lehet majd szerezni; akik minimum 80 pontot elérnek, ők a kiemelkedőek; 50-79 pont között átlagos a teljesítmény; 50 pont alatt pedig alacsony, vagy ahogy a tervezet fogalmaz, „fejlesztendő teljesítményszintű” a pedagógus. Az értékelést a tanárok esetében az igazgató, az igazgató esetében pedig a fenntartó képviselője végzi majd. A rendszert idén szeptembertől vezetik be, de az első évben még nem lesz „illetmény-eltérítés”, ahogy már írtuk, arra 2025 szeptemberétől lesz lehetőség.

PSZ-elnök: ez erkölcstelen, etikátlan

Felháborító, hogy a tárgyalások során a szemünkbe hazudtak – nyilatkozta lapunknak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Totyik Tamás állítja, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken jegyzőkönyvben is rögzített ígértet kaptak a koabinet részéről arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét. Azt, hogy a kormány felrúgta a megállapodást, erkölcstelennek és etikátlannak tartja. Hozzátette: szerinte ez a rendszer “kicsinyes bosszúkra” is lehetőséget ad az intézményvezetőknek, tankerületi igazgatóknak, a teljesítményértékelés mögé bújva büntethetik majd azokat a pedagógusokat, akik a megítélésük szerint nem viselkednek megfelelően, engedelmesen, sztrájkban vagy más tiltakozó akciókban vesznek részt.

Időben jön a brüsszeli jóváhagyás

Az Európai Bizottságon nem fog múlni a tanárok béremelése, hamarosan válaszolnak a kormánynak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ATV-nek adott tavaly év végi interjújában azt mondta, az Orbán- kormány még egy technikai jóváhagyásra vár az Európai Bizottságtól (EB), hogy januártól megkezdhesse a pedagógusok 32,2 százalékos béremelését. A politikus szerint ez a jogi garancia el is készült, csak Brüsszelben mindenki szabadságon van, ezért még nem volt, aki aláírja. Megkérdeztük az uniós testületet, hogy milyen hivatalos brüsszeli dokumentum kell még a folyamat elindításához. Mint a válaszból kiderült, Magyarország november végén egy technikai jellegű kérdéssel fordult a Bizottsághoz, amelyben jogértelmezést kért a béremelés idei végrehajtásával kapcsolatban.

Erre azért van szükség, mert az eredeti megállapodás szerint a lépcsőzetes béremelés 2023-ban kezdődött volna, de az uniós támogatások felfüggesztése miatt a múlt évre tervezett intézkedéseket a magyarországi hatóságok nem tudták megtenni. A folyamat 2024-es, tehát a tervezettnél későbbi elindításához brüsszeli megerősítés kell.