oktatás;pedagógusok;béremelés;szakképzés;Kulturális és Innovációs Minisztérium;

Rendelet az nincs, csak a szaktárca ígérete a szakképzésben dolgozók béremelésére

Az illetékes minisztérium azt nem közölte, mikor jönnek az emelés részletszabályai.

A köznevelésben dolgozó pedagógusokhoz hasonlóan a szakképzésben oktatók is átlagosan 32,2 százalékos béremelésre számíthatnak idén – ígérte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szerdai közleményében.

Ez azután tették közzé, hogy a Népszava megírta: a pedagógusok béremeléséről szóló kormányrendelet csak az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény szerint foglalkoztatott pedagógusok fizetésemeléséről tartalmaz részleteket, a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó szakképzési oktatókat pedig nem említi.

A KIM közleménye szerint míg a köznevelésben foglalkoztatott pedagógusok béremelését uniós források bevonásával fedezik, a szakképzésben oktatók fizetésemelése teljes egészében hazai költségvetési forrásból történik majd. Az intézkedés mintegy 24 ezer oktatót érint. A minisztérium lapunk érdeklődésére közölte, a szakképzésben dolgozók béremelése – a köznevelésben dolgozó pedagógusok emeléséhez hasonlóan – 2024 januárjától lép életbe. Szerettük volna megtudni azt is, erről már született-e kormánydöntés és mikorra várható a részleteket tartalmazó rendelet megjelenése, de ezekre a kérdéseinkre nem kaptunk választ.

Mint azt lapunk megírta, a pedagógus szakszervezetek szerint a köznevelésben dolgozó tanárok béremelésével kapcsolatban is lenne még mit tisztázni, egyebek mellett azt is, hogy az „átlagos” 32,2 százalékos emelés a gyakorlatban mit jelent a pedagógusokra nézve. A vonatkozó kormányrendelet minimum-összegeket tartalmaz a tanári fizetési kategóriáknál: például egy Pedagógus I. fokozatú tanár bére bruttó 538 ezer forintra (nettó 357,7 ezer forint) nőhet a béremelést követően, ennél nem kereshetnek kevesebbet. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ugyanakkor kiszámolta, hogy a decemberi bérekhez viszonyítva ez legfeljebb 25 százalékos emelést jelent, nem pedig 32,2 százalékot.