Fidesz;EU;Egyesült Államok;pedagógusok;főpolgármester-jelölt;béremelés;bizonytalanság;Gulyás Gergely;brüsszelezés;

Gulyás Gergely szerint még mindig várni kell valamire, mielőtt jelentősen emelhetnék a tanárok fizetését

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Egyesült Államokat és az EU-t is élesen bírálja, a Fidesz pedig szerinte márciusig ráér olyan főpolgármester-jelöltet állítani, aki majd győz, és rendet tesz „a koszos és kaotikus” Budapesten. 

Hiába érkeznek a Navracsics Tibor területfejlesztési- és Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentése nyomán az uniós pénzek, és Orbán Viktor pedig hiába jelentette be, hogy január 1-jével átlagosan 32, 2 százalékkal emelkedik a tanárok és az óvónők bér, sőt, ismertették is az új bérsávokat, jogi garancia nélkül legfeljebb csak tízszázalékos lesz a béremelés – derült ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ATV-nek adott szilveszteri interjújából. 

– Még egy technikai jóváhagyásra van szükség az Európai Bizottságtól (EB), amit szóban többször megígértek. Ez egy jogi garancia, a nekünk adott tájékoztatás szerint a papír el is készült, csak Brüsszelben ilyenkor mindenki szabadságon van, ezért még nem volt, aki aláírja. Ha ezt megkapjuk, akkor januártól nem 10, hanem átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak a tanárok, a szakképzésben oktatók és az óvónők is – fogalmazott Gulyás, aki szerint a kormány hivatalos oldalán társadalmi egyeztetésre közzétett rendelettervezeteket hivatalosan közzé kellett tenni, de azok majd csak a brüsszeli jóváhagyás után léphetnek életbe.

A tárcavezető szerint azt remélik, hogy az EB tartja a szavát, miután elvárásukat, hogy differenciált legyen az emelés, az Orbán-kormány elfogadta. Nincs jó véleménnyel a kormányzati ígéretekkel szemben szkeptikus Pedagógusok Szakszervezetéről sem, olyannyira, hogy azt állította: „a szakszervezet a közös választási kampány során a hazugságot is remekül elsajátította Gyurcsány Ferencéktől”, és az állításokkal  szemben a tankerületek sem csökkenthetik a tanárok fizetését.

Gulyás Gergely az interjúban beszélt arról is, hogy miért csak márciusban nevezi meg a Fidesz a főpolgármester-jelöltjét. Magyarázata szerint a „megfelelő embert, megfelelő időben” fogják bemutatni, legkésőbb valóban márciusig. – Aki képes elnyerni a többség bizalmát és képes felszámolni azt a csődhelyzetet, amit a jelenlegi városvezetés okozott. Akivel újra egy tiszta és fejlődő Budapesten élhetünk – vázolta az egyelőre ismeretlennel szemben támasztott kormánypárti elvárásokat, ugyanis a jelenlegi főpolgármester, akinek Gulyás Gergely még a nevét sem volt hajlandó kimondani, rosszul vezeti a várost. Állítása szerint ugyanis tény: „A főváros koszosabb, mint korábban. Újra tele van hajléktalanokkal és olyan állandósult dugók és közlekedési káosz van, hogy az autósoknak már parkolni sem kell ahhoz, hogy egy helyben álljanak.”

A miniszteri interjú nem szűkölködött éles bírálatokban, amelyek magyar részről éri hosszú évek óta az Egyesült Államokat és az Európai Uniót. A kérdésre, hogy az amerikai vezetéssel „hidegháborús” kapcsolat kinek köszönhető, a tárcavezetőa Biden-adminisztrációt jelölte meg. – A jelenlegi amerikai kormány úgy döntött, hogy az ideológiai különbségekre összpontosít, és nem az együttműködés lehetőséget keresi. Erre példaként hozza fel, hogy az Egyesült Államoknak Oroszországgal van kettős adóztatást elkerülő egyezménye, Magyarországgal nincs. Semmi értelmét nem látja annak, hogy úgymond javító jellegű találkozó legyen David Pressman amerikai nagykövet és Orbán Viktor kormányfő között.

Ugyanakkor Gulyás Gergely védelmébe vette Donald Trumpot, aki ellen négy büntetőeljárás is zajlik egyszerre, és két amerikai szövetségi állam, Colorado és Maine legfelsőbb bírósága még az előválasztási szavazólapokról is levetetné a nevét. – Jogi alapon a volt elnököt nem lehet a választástól távol tartani – hirdette ki le a budapesti ítéletet a magyar szuveritásra oly büszke Orbán-kormány minisztere, mondván, hogy erre Vlagyimir Putyin Oroszországában is nehéz lenne bírót találni, Ő bízik az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának kontrolljában.

Az Európai Uniót Gulyás Gergely elsősorban Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdése miatt kritizálta, és büszkén állítva, hogy „megakadályoztuk az uniós költségvetésen belüli pénzügyi támogatást, és nem vettünk részt abban a meggyőződésünk szerint téves döntésben, amely lehetővé tette, hogy a megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával”. Az agresszor Oroszországot sújtó szankciók szintén hagyományosnak számító bírálata mellett a vétóval való zsarolást nem tartja zsarolásnak, sőt, kijelentette, hogy „Brüsszel” nem érdemel tiszteletet.

A miniszteri okfejtése szerint az EU nem egy ország, nem egy nemzetet képvisel. Azért érdemel egy államfő vagy kormányfő tiszteletet, mert egy ország vezetője, őt abban az országban megválasztották. Ez a tisztelet alapja, még akkor is, ha erről Magyarországgal szemben gyakran elfelejtkeznek. Arra a kérdésre pedig, hogy Orbán Viktor brüsszeli kávézása, amellyel lehetővé tette, hogy a többi tagállam mégis támogassa Ukrajnát abban, hogy egyszer valamikor, lehet, hogy évtizedek múlva, de EU-tag legyen, megismételhető-e mondjuk  majd a februári rendkívüli EU-csúcson, ha arra mondjuk a francia elnök kéri, Gulyás Gergely csak annyit mondott: „Nem törekszünk erre, de ez megjósolhatatlan”.