magyar;MÁV;igazolvány;ingyenes utazás;

2024-01-12 15:39:00

Ingyen utazhatnak a határon túli magyarok márciustól a vonatokon, HÉV-eken és a távolsági buszokon

A legfőbb feltétel a magyar igazolvány, de az anyaországba látogatóknak is meg kell fizetniük a vasúti helyjegyet, illetve a kijelölt országos buszjáratok kiegészítőjegyeit.

Ingyen utazhatnak Magyarországon a határon túli magyarok a helyközi közösségi közlekedésben – vette észre a 444 a Magyar Szó vajdasági portálon megjelent információt, amelyet a MÁV sajtóosztálya küldött meg a lap kérdésére, miután Lázár János és építési és közlekedési miniszter kedden bejelentette a MÁV és a Volán járatain, vagyis a vonatokon, a távolsági buszokon és a HÉV-eken érvényes tarifareformot.

– A tarifareformnak köszönhetően magyar igazolvánnyal korlátlan díjmentes utazásra lesz lehetőség a helyközi közösségi közlekedésben. A helyjegyköteles vonatok helyjegy váltásával, a kijelölt országos buszjáratok pedig kiegészítőjegy váltásával vehetők igénybe – emelte ki a hivatalos válasz, amiből kiderült, hogy az új időszak, ahogy a bejelentett intézkedés, márciustól kezdődik. A 444 emlékeztetett, hogy a magyar igazolvány eddig egy évben négy utazást tett lehetővé Magyarországon belül 90 százalékos kedvezménnyel.

Amint arról a Népszava is beszámolt, Lázár János január 9-i decemberi sajtótájékoztatóján közölte, hogy március elsejétől minden tömegközlekedési bérletet megszüntetnek a vármegye és az országbérlet kivételével, bevezetik a napijegyeket, aminek ára a vármegyékben 999, országosan pedig 4999 forint forint lesz. Felülvizsgálják a kedvezményrendszert is, a 65-ből 22 kedvezmény marad meg. A külön igazolványok és az utazási kedvezményre szóló igazolványok kezelése és ügyintézése megváltozik, és megszűnnek ezek a külön igazolványok. Ingyen utazhatnak majd a 14 év alattiak, a 14 és 25 év közötti korosztálynak pedig 50 százalékos kedvezményt biztosítanak, már amennyiben nem vesznek vármegye- vagy országbérletet, mert azokon a 90 százalékos kedvezmény továbbra is érvényes.

Azt egyelőre nem tudni, hogyan alakul a budapesti közlekedésen a tervezett, a főváros által általánosságban üdvözölt tarifaközösség, tehát a Budapest-bérletet elfogadják a Volán-MÁV és HÉV-járatokon, amennyiben a főváros az összes BKK-BKV járaton elfogadja az országbérletet és a vármegyebérletet. A részletek még kidolgozásra várnak, további tárgyalások várhatók, így egyelőre arról sincs információ, hogy a határon túliak Budapesten is ingyen utazhatnak-e vagy sem.