Orbán-kormány;családi pótlék;megszüntetés;

Titkolja az Orbán-kormány, hogy megszünteti-e a családi pótlékot

A család-és munkaalapú társadalomban hisznek.

 Nem cáfolta a családi pótlék megszüntetésének tervét a Kulturális és Innovációs Minisztérium. Azt követően vetődött fel a kérdés, hogy a tárca minisztere, Csák János egy decemberi parlamenti meghallgatáson arra a felvetésre, hogy mikor várható a 2008 óta nem emelt családi pótlék összegének emelése azt válaszolta: „Ha valaki csak segélyen él, és nem a munkaerőpiacról, azt nem tartjuk jó iránynak.”

Noha a családi pótlék nem segély, a válasz az ezt firtató kérdésre érkezett. Ezért ébresztett kétségeket Ungár Péterben, az LMP társelnökében is, aki írásban azt kérdezte Csák Jánostól, tervezi-e az Orbán-kormány, hogy megszünteti a családi pótlékot. Vitályos Eszter, a minisztérium államtitkára reagált a megkeresésre. Levelében többek között azt írta, „a kormány családtámogatási rendszere sokrétű, ennek egészéből nem lehet kiragadni és elszigetelten kezelni a családi pótlékot. A család-és munkaalapú társadalomban hisznek, ezért a segélyezés kiterjesztése helyett különböző támogatásokkal segítik azt, hogy minél több embernek legyen munkája”.

Tehát nem adott választ arra, megszüntetnék-e a családi pótlékot.

Ungár Péter azt is megkérdezte, hogy ha az Orbán-kormány nem tervezi megszüntetni a családi pótlékot, mit tett és mit fog tenni az értékállóságának megőrzése érdekében, és hogyan segít azoknak az egyszülős családoknak, amelyek a közlekedés, betegség, illetve több kiskorú gyermek nevelése miatt nem tudnak elhelyezkedni. Az államtitkár, azt írta, több családi ellátás összege emelkedett januártól, és ahogy 2023-ban, úgy idén is több, mint 3 milliárd 3 millió forintot biztosítanak a családok támogatására.

Lapunk is megkereste a minisztériumot, de válasz nem érkezett.

Mint ismert, a családi pótlék a gyermek születésétől kezdődően addig jár, amíg a gyermek köznevelési vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytat. A felső életkori határ 20 év. Összege 2008 óta változatlan, 12 200 forinttól 25 900 forintig járhat gyermekenként. Több, családokkal végzett felmérés, szakmai szervezet vagy éppen pártok érvelése szólt az emelése mellett, de a kormány mereven elzárkózik tőle.

Van, aki azt se tudja létezik, de sokaknak fontos tétel

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány szakmai vezetője napi kapcsolatban van a szegénységben élő családokkal. Korábban lapunknak azt mondta: a jólétben élő gyerekek azt sem tudják, hogy létezik családi pótlék, a leszakadó rétegeknél viszont komoly és fontos tétel, amely az alapszükségletekhez, a megélhetéshez feltétlenül kell. Hogy összegét nem emeli a kormány, azt jelenti, hogy nem segíti e társadalmi csoport tisztes gyereknevelését. Az összes többi családpolitikai elem kizárólag a jó státuszúakat támogatja, ráadásul nem alanyi jogon jár. A szegénységben élő családoknál ha jön a családi pótlék, bevásárolnak, és ilyenkor esetleg nemcsak kenyeret kapnak a gyerekek, hanem egy szelet csokit vagy egy üveg üdítőt is. Ők ugyanúgy vágynak ezekre a finomságokra, mint bárki más - mondta.