puccs;erőszak;elfogás;szélsőségesek;alkotmányos rend;

2024-01-24 10:15:00

Felfegyverzett szkíták akarták megdönteni Orbán Viktor hatalmát, a TEK-nek kellett értük mennie

Rács mögött ért véget a puccskísérlet.

Kedden hajnalban elfogták annak a csoportnak a tagjait, amely egy novemberi videóban bejelentette, hogy megalakítják a Szkíta Magyarországot, és megindították a nemzeti szabad katonai csapatok felfegyverzését - közölte oldalán a rendőrség.

Azt is közölték, hogy mind a volt, mind a jelenlegi kormánytagokat letartóztatják, s folyamatban van a magyar rendőrség lefegyverzése és a katonaság átállítása, amennyiben azok ellenállást tanúsítanak. Végül 150 rendőr tíz helyszínen csapott le, Összesen 11 emberrel szemben intézkedtek, közülük nyolcat – hét férfit és egy nőt – gyanúsítottként hallgattak ki a nyomozók, majd egy 53 éves murakeresztúri, egy 68 éves veszprémi és egy 88 éves váci férfit őrizetbe vettek. Az akcióhoz szükséges volt a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak segítsége, mivel nem volt kizárható, hogy a csoport tagjai lőfegyverekkel is rendelkeznek. Ez végül beigazolódott, ugyanis a nyomozók több helyszínen feltehetően éles maroklőfegyvert, lőszereket, AK gépkarabélyt találtak, továbbá gáz- és riasztófegyvert, valamint gumilövedékes fegyvereket és légfegyvereket foglaltak le.

Ezek mindegyikét a nyomozás során szakértői vizsgálatnak vetik majd alá. A lefoglalt tárgyak között szerepelnek még különböző – a magyar állam létezését tagadó – dokumentumok és a Szkíta Magyarország nevű szervezettel kapcsolatos iratok is. Emellett olyan iratokat is elfoglaltak, amelyeket a társaság saját tagjaiknak állított ki. Alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt zajlik a büntetőeljárás.

Az állítólagos magyarországi szkíták nemrég próbálták meg elérni, hogy kisebbségként vegyék nyilvántartásba őket. Ez a kísérlet kudarcot vallott.