bíróság;ítélet;antifasiszták;

Három év fegyházat kapott a budapesti antifa-támadások egyik elkövetője, az elsőrendű vádlott tagadja bűnösségét

Harmadik társuk azt sem ismerte be, hogy része lenne a bűnszervezetnek.

Elkezdődött a tavaly februári antifasiszta támadások vádlottjainak pere. Az elsőrendű vádlottra az ügyészség 11, míg két társára három és fél év börtönt kért, ebből a másodrendű hármat meg is kapott. Míg a másodrendű vádlott mindent beismert, a harmadrendű azt is tagadta, hogy része lenne a bűnszervezetnek – írja a hvg.hu.

A portál tudósítása szerint a tárgyaláson az elsőrendű vádlott, egy olasz nő azt mondta, „nem követtem el ezeket a bűncselekményeket, nem fogadom el az ügyészség által kért büntetést”. Rá az ügyészség 11 év börtönt kért.

Vele ellentétben a másodrendű vádlott, egy német férfi a vádirattal egyező beismerő vallomást tett, ami azt jelenti, hogy mindent beismert, amivel az ügyészség őt vádolta, mindössze a büntetés mértékét nem tartja jogosnak.

A másodrendűre és a bűnösségét be nem ismerő harmadrendű vádlottra az ügyészség három és fél év börtönt kért, ezt az ügyész fenntartotta a másodrendűre annak beismerő vallomása után is. Kiemelte, hogy a másodrendű vádlott ellen Németországban is büntetőeljárás zajlik, így arra kérte a bíróságot, hogy ezt súlyosbító körülményként vegye számba. A másodrendű vádlott ügyvédje azt mondta, öt-hat évvel ezelőtti ügyekről van szó, azok most nem relevánsak. Emellett túlzónak tartotta, hogy az ügyész a beismerő vallomás ellenére is fenntartotta a három és fél évet.

A bíró végül három év fegyházra ítélte és öt évre kiutasította a férfit Magyarország területéről bűnszervezetben való részvétel miatt.

Legkorábban büntetése kétharmadának letöltése után szabadulhat. A bíróság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott ellen büntetőeljárás van folyamatban, azt azonban enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy beismerő vallomást tett és nem büntetett előéletű. Az ügyész fellebbezett az ítélet ellen, súlyosabb büntetést kért a másodrendű vádlottra, míg annak ügyvédje enyhítésért nyújtott be fellebbezést, így ez az ítélet nem jogerős.

A harmadrendű vádlott, egy német nő ügyvédje jelezte, hogy azok a bizonyítékok, amik alapján védencét vádolják, pont ártatlanságát bizonyítják, nem bűnösségét. A harmadrendű vádlott a bíróságon azt mondta,

„nem vagyok bűnös, nem követtem el bűncselekményt, nem vagyok tagja bűnszervezetnek”.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje, Magyar György személyesen nem vett részt a tárgyaláson, de korábban azt mondta, hogy a védence nagyon rosszul viseli a fogva tartás körülményeit. „Úgy érzi, feleslegesen tartották ilyen szigorú felügyelet alatt. Kezdetben a kapcsolattartást sem engedélyezték a szüleivel. Nemzetközi terroristaként tekintenek rá” – tette hozzá. Az elsőrendű vádlott olasz cellatársa nemrég arra panaszkodott az olasz sajtónak, hogy embertelen körülmények között tartják.

Mint korábban megírtuk, a 2023-as szélsőjobboldali becsületnapi rendezvények miatt a banda tagjai csak azért utaztak Budapestre, hogy itt, külső jegyeik alapján általuk szélsőjobboldalinak tartott embereket verjenek meg. Csupán a szerencsének volt köszönhető, hogy nem lettek súlyosabb következményei a példátlan bűncselekmény-sorozatnak. Három embert sikerült elfogni a hatóságoknak, ők álltak most bíróság elé. Egy olasz nőt bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, két német állampolgárt bűnszervezetben részvétellel vádoltak meg.

Korábban az ügyészség azt közölte, 2023. február 9. és 11. napja között összesen öt támadás történt Budapesten, amelyben kilencen sérültek meg. Az első támadás a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik támadás február 10-én, a Gazdagréti téren, valamint a Bank utcában, az ötödik pedig február 11-én, az I. kerületi Mikó utcában történt. Hatan súlyosan, hárman könnyebben megsérültek, azonban többek esetében fennállt az életveszélyes állapot kialakulása. Céljuk az volt, hogy a szándékoltan súlyos, akár életveszélyes sérülések, illetve a váratlan támadás körülményei elrettentő üzenettel bírjanak a szélsőjobboldali mozgalmak képviselői számára.