Magyarország;rendőrség;felvonulás;betiltás;szélsőjobboldal;

2024-02-01 08:15:00

Titokban már szervezik a magyar szélsőjobb a „becsületnapi” programját

Bejelentett esemény február 10-én nem lesz. Tömeghalál és romhalmaz: ez a nácik „hőstetteinek” eredménye – hívja tüntetni az antifasisztákat a budavári kitörés évfordulóján az Autonómia mozgalom. A magyar rendőrség két szélsőjobboldali gyűlést betiltott, de a jelek szerint túrázni lehet.

Az úgynevezett „becsület napja” a szélsőjobboldal ünnepe: újnyilas, neonáci és más szervezetek minden év februárjában megemlékeznek arról, hogy 1945-ben a budai Várba szorított német katonák és magyar szövetségeseik nagy veszteségeket elszenvedve megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből.

A szélsőjobboldali demonstrációt korábban a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) szervezte, de ezt a csoportot – miután annak vezetője, Győrkös István megölt egy rendőrt – felszámolták. Az MNA szerepét a Légió Hungária vette át. A rendőrség tavaly sorra betiltotta a „becsület napja” alkalmából meghirdetett közterületi megemlékezéseket. A rendezvényt végül a Normafától nem messze, az erdőben tartották meg. Ahogyan arról a Népszava beszámolt, az eseményt kirándulásként jelentették be. A történtek után Incze Béla, a Légió Hungária vezetőségi tagja 100 ezer forintos bírságot kapott.

Incze Béla a szélsőjobboldali Kuruc.info portálon nemrég elmondta: idén eljutottak arra a pontra, hogy már nem is próbálkoznak bejelentéssel.

Máshol az olvasható, hogy kétnapos, koncertekkel egybekötött megemlékezés lesz, de az nem publikus, hogy hol: „a rendezvény magánterületen kerül megrendezésre, titkos helyszínen”. A megfogalmazásból – bár nem derül ki egyértelműen – úgy tűnik, hogy a „becsület napját” is magánterületen akarják megtartani.

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke adta hírül, hogy a Kitörés teljesítménytúrát törölték az olimpiai Ötpróba Programból, de magát a túrát ettől még megrendezik. A „becsület napjával” rokon szellemiségű túra, amely formailag sportrendezvénynek minősül, február 10-én, délután indul a budavári Kapisztrán térről.

Az egyik ellentüntetést az antifasiszta Autonóm mozgalom hirdette meg ugyancsak február 10-ére, délután fél háromtól a Széll Kálmán térre. Az autonómok felhívása emlékeztetett arra, hogy a fasizmus totális diktatúrát, tömeges népirtást, háborút és nyomort hozott az emberiségre. A náci hadsereg kirabolta Európát, benne Magyarországot is.

A nácikat kiszolgáló nyilasok az utolsó pillanatig kínozták és gyilkolták az embereket. Az értelmetlen katonai ellenállás miatt Budapest jelentős része súlyosan károsodott. Tömeghalál és romhalmaz: ez a nácik „hőstetteinek” eredménye – írták az autonómok, hangsúlyozva, hogy a Kitörés túra mára a legnagyobb nácikat dicsőítő eseménnyé vált. „Aki ezen a túrán részt vesz, az nemcsak biodíszlet a mai fasiszták hatalomra törő terveihez, hanem egyfajta azonosulást is felvállal a nyilas-náci hatalom rémtetteivel” – áll a felhívásban.

Tavaly februárban külföldi antifák Budapesten megtámadtak olyan embereket, akikről feltételezték, vagy tudták, hogy a szélsőjobboldalhoz tartoznak, szimpatizálnak a „becsület napjával”. (A Szikra mozgalom egyik tagját ártatlanul vádolták azzal, hogy részese volt az akcióknak). Olaszországban felháborodást és diplomáciai tiltakozást váltott ki az, ahogyan a magyar hatóságok az egyik gyanúsítottal, egy olasz tanárnővel bánnak.

Kevesebb figyelmet kapott, de tavaly szélsőjobboldaliak is bántalmaztak antifasiszta vagy annak hitt járókelőket. Biztosra vehető, hogy jövő hét végén erős rendőri készültség lesz a budai Várban és a Széll Kálmán tér környékén.