Brüsszel;Orbán Viktor;Emmanuel Macron;Giorgia Meloni;

Orbán Viktor külön találkozott a francia elnökkel és az olasz miniszterelnökkel éjszaka az EU-csúcs előtt

Az olasz sajtó szerint a Giorgia Melonival folytatott egyeztetésen az Ukrajna számára tervezett támogatás, valamint a Magyarországon fogva tartott antifa aktivista ügye is téma volt.

Orbán Viktor szerda éjszaka Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel, majd Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélést Brüsszelben – erről Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t. A szűkszavú közlésből ezen kívül mindössze annyi derült ki, hogy a magyar kormányfő „a csütörtöki uniós csúcstalálkozó előkészítése keretében” tárgyalt az olasz és a francia vezetővel.

Azonban a Gulyáságyú Média azt írja, helyszíni információi szerint Orbán és Meloni körülbelül este 9-től egy órán át egyeztetett abban a luxusszállodában, ahol az olasz miniszterelnök és a francia elnök is megszállt. A Sky olasz kiadása szerint Meloni közvetíteni kívánt annak érdekében, hogy Orbán szavazza meg az Ukrajna számára tervezett mintegy 50 milliárd eurós támogatást.

Mint azt a portál elsőként észrevette, Meloni a beszámoló alapján szóba hozta annak a Magyarországon fogva tartott olasz szélsőbaloldali nőnek az ügyét is, akit a Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádol.

Az olasz sajtó szerint Orbán tájékoztatást adott Meloninak a fogva tartás körülményeiről, és azt is közölte, mindent megpróbál megtenni a méltányos körülményekért, ám ez az igazságszolgáltatás dolga, amibe ő nem tud beleszólni.

„Az (magyar) igazságszolgáltatás nem függ a kormánytól, én a tisztességes bánásmódért fogok tenni”

– idézte a Sky a magyar miniszterelnököt.

Emmanuel Macronnal éppen akkor kezdődött meg Orbán Viktor megbeszélése, amikor a Gulyáságyú Média tudósítói a helyszínre értek, így erről a portál videót is készített.

Mint azt a Népszava megírta, egy nappal az Európai Unió állam- és kormányfőinek rendkívüli brüsszeli találkozója előtt a közösség székhelyén senki nem merte megjósolni a tanácskozás kimenetelét. Ugyanakkor mindenki reményét fejezte ki, hogy csütörtökön 27-es körben sikerül megállapodni az Ukrajnának négy évre szánt pénzügyi támogatásról és vele együtt az uniós büdzsé feltöltéséről.

Lapunk beszámolt arról is, hogy a Európai Tanács decemberi brüsszeli találkozóján Orbán Viktor megvétózta az Ukrajna pénzügyi megsegítéséről szóló megállapodást. Azóta erősödik a nyomás a kormányfőn, hogy adja fel az ellenállását és járuljon hozzá az EU számára is létfontosságú segélycsomaghoz és az EU költségvetésének bővítéséhez. Már nem tabutéma, hogy a magyar kormányt megfoszthatják a EU tagsággal járó jogaitól, jóllehet a tagországok többsége ma még nem állna a kezdeményezés mellé. És bár mindenki elismeri, hogy bizonyos brüsszeli tisztviselők túl messzire mentek a magyar gazdaság „szabotálásának” a kilátásba helyezésével, az ötlet meglebegtetése elég volt annak igazolására, hogy Magyarországnak nagyon is szüksége van nyugati partnerei támogatására.