Olaszország;fogva tartás;Kovács Zoltán;

Kovács Zoltán szerint hazugság, hogy patkányok lennének a magyar börtönökben, hiszen a Covid-járvány sem tört ki a büntetőintézetekben

Az pedig természetes, hogy az olasz antifa-aktivistát megbilincselve vitték a tárgyalóterembe.

Hosszú bejegyzést tett közzé Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a korábban Twitter néven ismert X-en „Tények, amiket a tavaly februári magyarországi antifa-támadásokról tudnod kell” címmel. Ebben többek között hangsúlyozta, Ilaria Salis fogva tartásának körülményei megfelelnek az összes uniós előírásnak, mind az egészségügyi, mind az ellátást illetően – vette észre a hvg.hu.

Kovács Zoltán a posztot azzal kezdi, szerinte a baloldali média és emberi jogi csoportok szervezett támadást indítottak Magyarország ellen három külföldi állampolgár ügyében, akiket feltételezett szélsőjobboldali szimpatizánsok szervezett támadásával vádolnak. Majd pontokba szedte azokat a tényeket, melyeket mindenkinek tudnia kell, mielőtt „elhamarkodott következtetéseket vonna le”.

Ezek közt az is szerepel,

  • természetes, hogy a nő a tárgyalóteremben meg volt bilincselve, de ez nem azt jelenti, hogy embertelen körülmények között tartják, hanem azt, hogy annak a bűncselekménynek a súlyossága alapján kezelik, amivel megvádolták.

  • fogva tartásának körülményei megfelelnek az uniós előírásoknak, mind az egészségügyi, mind az ellátást illetően.

  • Ilaria Salis szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető, mert az eljárás során bizonyíthatóan hazudott a végzettségéről, a család állapotáról és a személyes kapcsolatairól is.

  • a magyar börtönökben a fogvatartottaknak napi háromszori étkezést biztosítanak, amely megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek.

  • a büntetés-végrehajtási intézményekben folyamatos a higiéniai ellenőrzés, a fogvatartottak megfelelő orvosi ellátásban részesülnek.

  • hazugság, hogy Salis cellájában patkányok jelentek volna meg. A magyar börtönök megfelelnek a magas higiéniai előírásoknak, ezt bizonyítja, hogy nem tört ki a Covid-járvány a börtönök falai között.

  • a külföldi állampolgárok az anyanyelvükön írt eljárási szabályzatot kapnak, hogy minél gyorsabban és minél jobban megismerhessék az intézmény szabályait.

  • a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai a külföldi fogvatartottakkal angol és német nyelven kommunikálnak, és hivatalos ügyekben az érintettek anyanyelvét folyékonyan beszélő tolmácsokat vesznek igénybe.

  • a nő szülőkkel való kapcsolattartása rendszeres és rendezett volt – hogy állítását alátámassza, Kovács Zoltán dátumokat és más adatokat is közölt.

Szerdán a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) is közölte, hogy valótlannak tartja, ezért visszautasítja azokat a médiában megjelent állításokat, amelyek szerint méltatlan körülmények között tartják fogva az olasz antifa-aktivistát.

Mint korábban hírt adtunk róla, Olaszországban általános felháborodást váltott ki, hogy a nőnek bilincsben, vezetőszáron kellett megjelennie az ügy előkészítő ülésén. Ügyvédje azt hangoztatta, kirívó jogsértésről lehet beszélni. A római külügyminisztérium emiatt bekérette a magyar nagykövetet is, s felszólították a magyar kabinetet, fontolják meg, hogy ne kelljen börtönben lennie Ilaria Salisnak, hanem például házi őrizetben várhassa ki a jogerős ítéletet. Az ügyben Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is egyeztetett Orbán Viktorral.