rendőrség;természetkárosítás;szürke farkasok;

Rendszeresen lövöldöztek védett szürke farkasokra az elfogott borsodi vadászok

A rendőrség szerint a gyanúsítottak köre a jövőben bővülhet.

Évek óta rendszeresen, illegálisan lőtte ki a fokozottan védett szürke farkasokat az a három borsodi férfi, akiket január 24-én fogott el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) – írja a police.hu.

A közlemény szerint a természetkárosítással egy 33 és egy 49 éves putnoki, valamint egy 43 éves edelényi vadász gyanúsítható. A három férfi tisztában volt azzal, hogy a védett ragadozók pusztítása tiltott, hiszen mindannyian évek óta vadásznak, különböző vadásztársaságok tagjai. Az eljárás azonban nemcsak a védett állatok pusztításának körülményeire, hanem a megölt állatokból származó maradványok, tárgyak megszerzésének, valamint birtoklásának vizsgálatára is kiterjed, mivel ily módon is megvalósítható a természetkárosítás bűncselekménye.

A KR NNI január 24-ére összehangolt akciót szervezett a három férfi elfogására, valamint a hozzájuk köthető ingatlanokban a kutatásokra, melyekben részt vett a Terrorelhárítási Központ műveleti egysége is, mivel az ügyben érintetteknek engedéllyel tartott vadászfegyvereik voltak.

A Putnokon, Felsőnyárádon és Edelényben tartott kutatások során

a nyomozók számos, a gyanút megerősítő tárgyi bizonyítékot találtak, köztük elejtett farkasok koponyáját, fogazatát, valamint elpusztított állatokat tartalmazó elektronikus adatokat.

Ezeket, valamint a férfi engedéllyel tartott vadászfegyvereit és lőszereit is lefoglalták. Az elejtett állatok tetemeit szakértő vizsgálja.

A három borsodi férfit – előállításukat követően – a környezeti bűnözés ellen fellépő nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki, jelenleg mindegyikük szabadlábon védekezik.

A nyomozás tovább folytatódik, és

a rendőrség közleménye szerint nem kizárt további személyek büntetőjogi felelősségre vonása, így a gyanúsítotti kör a jövőben bővülhet.

A fokozottan védett szürke farkasok természetvédelmi értéke egyedenként 250 000 forint.