LMP;kiemelt beruházás;népszavazási kezdeményezés;NVB;

Rábólintott az NVB, lehet népszavazás arról, hogy a kiemelt beruházásokról szóló rész kikerüljön a törvényből

A kérdés arra irányul, hogy helyezzék-e hatályon kívül az építészeti törvény egy részét, amely jelentős könnyítéseket ad a beruházóknak.

Vita nélkül engedte át a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az LMP népszavazási kezdeményezését, így akár már ősszel meg lehet tartani a referendumot, melynek lényege, hogy a kiemelt beruházásokról szóló rész kikerüljön a készülő építészeti törvényből – tette közzé Csárdi Antal országgyűlési képviselő az LMP Facebook-oldalán a meglepő döntést.

A kiemelt beruházásokról korábban kormányrendeletben döntöttek, 2023.  decemberében a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium javaslatára már törvényben rögzítik őket. – Ma egy kiemelt beruházás megvalósításakor átugorhatják a jogszabályok sokaságát, nem kell biztosítani sem a beruházások átláthatóságát, sem a helyiek beleszólását – vázolta az ellenzéki politikus.

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a magyar építészetről szóló 2023. évi C. törvénynek a kiemelt beruházásokra vonatkozó szabályokat megállapító 42. alcímét?”

– szól a jóváhagyott kérdés.

Az LMP jogbiztonságot szeretnének, tehát az itt élők tudta és tájékoztatása nélkül ne lehessen mindenféle beruházást végrehajtani, amely akár tönkre teheti az egészséges környezetet, vagy ellehetetleníti a hétköznapi életet is.