Fidesz;Orbán Viktor;Giorgia Meloni;

Orbán Viktor arról beszélt, hogy a Fidesz készen áll belépni az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába az EP-választás után

Az ECR tagja Giorgia Meloni pártja is, az olasz miniszterelnök pedig már árnyaltabban fogalmazott.

„Az volt az elképzelés, hogy a választások előtt lépünk be, de most már a voksolás után fogjuk megtenni. A válasz azonban igen, készen állunk és csatlakozunk a Konzervatívokhoz” – a La Stampa beszámolója alapján ezt válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben újságíróknak azzal kapcsolatban, belép-e a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjába (ECR).

A La Stampa szerint Giorgia Meloni másnap, amikor ugyanerről kérdezték úgy fogalmazott, ez egy olyan vita, amely végül az EP-választások után fog indulni

A lap felidézi, hogy – mint arról a Népszavais beszámolt – Orbán Viktor szerda éjszaka nem csak Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel, hanem Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is külön találkozott. A Sky olasz kiadása szerint Meloni közvetíteni kívánt annak érdekében, hogy Orbán szavazza meg az Ukrajna számára tervezett mintegy 50 milliárd eurós támogatást, de az olasz miniszterelnök szóba hozta annak a Magyarországon fogva tartott olasz szélsőbaloldali nőnek az ügyét is, akit a Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés kísérletével vádol.

A Bloomberg nemrég arról írt, Giorgia Meloni  feltételekhez kötné a Fidesz csatlakozását: azt akarja, hogy Orbán Viktor hagyjon fel Ukrajna uniós támogatásának akadályozásával, javítsa a kapcsolatát Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A portál forrásai szerint ezzel megnyílhatna az út a Fidesz előtt az ECR-be való csatlakozáshoz, amelyben mások mellett a Meloni-féle posztfasiszta Olaszország Fivérei (FdI), a Jarosław Kaczyński-féle lengyel Jog és Igazságosság (PiS), valamint a nacionalista Svéd Demokraták (SD) foglalnak helyet.

A Fidesz 12 EP-képviselője 2021. március 3-án lépett ki a nagy konzervatív európai pártcsalád, az Európai Néppárt EP-frakciójából, amihez az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a képviselőcsoport megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat is ki lehet zárni és felfüggeszteni. Március 18-án aztán jött a bejelentés, hogy a Fidesz magából az Európai Néppártból is kilép.