egészségügy;háziorvos;ügyelet;tüdőgyulladás;Nagyecsed;sürgősségi ellátás;

Tüdőgyulladásban halt meg egy 13 éves nagyecsedi lány, miután a háziorvos és az ügyeletes is hazaküldte

A szülők feljelentést tesznek, hogy kiderüljön, mulasztott-e valaki.

Tüdőgyulladásban halt meg egy 13 éves nagyecsedi lány, a szülők szerint az orvosok későn vették észre, hogy mennyire súlyos az állapota – derül ki az RTL Híradó riportjából.

A szülők elmondása szerint Nikoletta múlt hétvégén lett beteg. Hétfőn háziorvoshoz vitték, ahol azt mondták nekik, egy influenzaszerű vírust kaphatott el, otthon kúrálják. Aznap éjszaka 39 Celsius-fokos láza lett, ezért a szülők kedd reggel hívták a rendelőt.

– Azt mondta, ha csak lázasodik, még másnap reggel vigyem fel a háziorvoshoz, de már másnap reggelt nem érte meg – idézte fel az édesanyja.

Kedd estére a lány már a hátát és mellkasát fájlalta, ezért azonnal kocsiba ültek és a mátészalkai orvosi ügyeletre mentek, ám innen is hazaküldték őket. Két óra múlva Nikoletta vért hányt és fájt a szíve, úgyhogy újra Mátészalkára rohantak vele, de ezúttal a gyermeksürgősségire. Az ügyelet papírjain ugyanis az állt, ide menjenek, ha rosszabbodna az állapota.

A kórházban a szülők szerint nem akarták elhinni, hogy két órával előtte is látta orvos a gyereküket. Mentő vitte a lányt a nyíregyházi kórházba, ott

hajnali háromkor intenzív osztályra került, majd altatásba, de a légzése összeomlott. Szerda reggelre meghalt.

A szülők azt mondják, feljelentést tesznek, hogy kiderüljön, mulasztott-e valaki.

A gyermek háziorvosa nem nyilatkozott az RTL Híradónak. Az orvosi ügyeletet ellátó Mentőszolgálat szerint

súlyos állapotra utaló tüneteket nem észleltek, de jelezték, rosszullét esetén gyermekambulanciára menjenek.

A mátészalkai kórháztól a csatorna megkeresésére azt írták, a gyermeksürgősségi ügyeletes orvosa indokoltan kérte az azonnali átszállítást Nyíregyházára, de olyan gyorsan romlott a lány állapota, hogy már nem tudták megmenteni.