egészségügy;leváltások;kórházigazgató;Országos Kórházi Főigazgatóság;

Folytatódik a lefejezési hullám, születésnapja alkalmából menesztették a budapesti kórházi igazgatót

Úgy tudjuk, a megbeszélésen gratuláltak neki, hozzátéve, hogy akkor egyben fel is mentik a vezetői posztjáról.

Folytatódik a 65. életévüket elért főigazgatók eltávolítása, miután decemberben mintegy két tucatnyi vezetőt állított fel egyik napról a másikra a belügyminiszter. Néhány nappal ezelőtt Flóris Istvánnal, a Budapesti dr. Manninger Jenő Baleseti Központ igazgatójával közölték minden előzmény nélkül, hogy február 12-i hatállyal ével felmentik posztjáról.

Bár nincs kihirdetett jogszabály, miszerint 65 év felett ne tölthetné be valaki vezetői posztját, már az év végi leváltások nagy többségét is azzal indokolták, hogy érintettek elérték a nyugdíjkorhatárt.

Információink szerint a múlt pénteken munka megbeszélésre hívta Révész János, az országos kórházi főigazgató a baleseti intézet vezetőjét, akit korábban azzal bízott meg, hogy segítsen újraszervezni a zalaegerszegi traumatológiai ellátást. Erről a munkáról egyébként rendszeresen tájékoztatnia kellett az OKFŐ-t. Úgy tudjuk, a megbeszélésen gratuláltak a közelgő születésnapjához, hozzátéve, hogy akkor egyben fel is mentik a vezetői posztjáról.

A baleseti intézet munkatársait kedden tájékoztatták egy rendkívüli vezetői értekezleten. A bejelentés a résztvevőket váratlanul érte, lapunknak többen úgy nyilatkoztak: a sok intézményi átalakulással járó zűrzavaros idők után úgy érezték, a baleseti intézet „hajója révbe ért,” végre nyugodt körülmények között dolgozhatnak. Most ennek van vége - mondta egyikük, aki azt is hozzátette: a keddi értekezleten derült ki az is, hogy az intézményvezetését ideiglenesen az orvosigazgatóra bízzák, akit a a rapid váltás miatt a szabadságáról hívtak vissza.

Lapunk érdeklődött az OKFÖ hivatalától, hogy pontosan mi áll a leváltás hátterében, valamint arról is, ha általános szabállyá vált, hogy 65 év felett nem lehet intézményvezető, akkor a közeli napokban, hetekben még mely intézmények élén várható vezető váltás? Amint válaszolnak frissítjük cikkünket.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke január végén lapunknak adott interjújában a rapid kórházigazgató váltásokkal kapcsolatban azt mondta: a kórházszövetséget is nagyon váratlanul és kellemetlenül érintette ez a döntés. Ha kérdezték volna, ő azt tanácsolta volna, hogy egy ilyen váltás semmiképpen ne előkészületlenül és semmiképpen ne az év elején történjék. Hozzátette: ő maga nem hozott volna ilyen döntést, de egy fenntartónak lehet ez a választása, és találhat hozzá megfelelő érveket is. Például azt, hogy legyen egy bizonyos kor limit. Ugyan azt nem tartja túlságosan szerencsésnek, ha 80 év körüli kórházigazgatók vannak, de az emberi képességek nagyon különbözőek.

Flóris István traumatológus, sebész, ortopédiai szakorvos és egészségügyi menedzser 15 évig volt két év megszakítással a baleseti intézet első számú vezetője. Két évig az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetet vezette, onnan jött vissza a Fiumei útra 2022-ben. A balesetiben naponta mintegy 200 sérültet látnak el, és évente 16 ezer műtétet végeznek.