Orbán Viktor;alkotmánymódosítás;kegyelem;Novák Katalin;

Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be azért, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén ne lehessen kegyelmet adni

– Itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel – mondta a miniszterelnök.

– Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem. Kialakult egy vita az elnöki kegyelem jogköréről, de itt nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet kell teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán közzétett videójában.

A kormányfő közölte, a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, amely lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson. Ideje rendezni ezt a kérdést – fűzte hozzá.

– Nekem is van öt gyermekem és hat unokám. Ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe kell vágni. Ezért egyértelmű helyzetet kell teremteni – fogalmazott a miniszterelnök.

Az ügy előzménye, hogy – mint arról lapunk is beszámolt – a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese, K. Endre megpróbálta eltussolni, hogy az intézmény igazgatója hosszú időn át több gyereket is molesztált. Az igazgatóhelyettes ellen 2021-ben született jogerős ítélet, 3 év 4 hónapos börtönbüntetést kapott, ebből egy év öt hónapot ült börtönben – írta meg a kormánymédia –, majd reintegrációs őrizetbe került saját lakásában. Büntetéséből 9 hónap volt hátra 2023-ban, amikor kegyelmet kapott. A tavalyi pápalátogatásra időzített döntés miatt még a büntetett előélethez fűződő hátrányos következmények és a foglalkozástól való eltiltás alól is mentesítették.

A botrány kitörése óta mind az ellenzék, mind a civilek két ember lemondását követelik: Novák Katalin államfőét és Varga Judit egykori igazságügyi miniszterét, aki a szóban forgó kegyelmi döntés alatt még hivatalban volt.

Novák Katalin leváltását követelik az ellenzéki pártok

„Novák Orbán Viktor szerint is alkotmányellenesen döntött. Egy vérszegény alaptörvénymódosítás nem elég, egyetlen dolog jelenthet megoldást, a köztársasági elnök azonnali leváltása” – reagált Dobrev Klára, a DK EP-képviselője a miniszterelnök bejelentésére.

Donáth Anna, a Momentum elnöke úgy értékelte az elhangzottakat, hogy Orbán Viktor kimondta, Novák Katalin egy pedofilsegítőnek adott kegyelmet. „Ennyi a lényeg. És hiába akarja demonstrálni, hogy benne nincs irgalom a gyermekbántalmazókkal szemben: Varga Judit és Novák Katalin elmozdításáról nem beszélt. A tettek beszélnek” – fogalmazott a Facebook-oldalán.

Az MSZP közleményben hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor hiába kezdeményezett alkotmánymódosítást a kormány nevében, ez nem menti fel a felelősség alól sem a kormányt, sem a miniszterelnököt, sem Novák Katalint vagy Varga Juditot, az ügynek ezzel nincs vége. „A miniszteri ellenjegyzés a köztársaság elnök határozatáról ugyanis azt jelenti, hogy a kormány átvállalta a politikai felelősséget az Országgyűlés előtt a köztársasági elnöktől ezért a döntésért” – írta az ellenzéki párt.

Ungár Péter, az LMP társelnöke közölte, a párt elvi szinten támogatni tudja Orbán Viktor javaslatát, de ez az áldozatoknak semmilyen megnyugvást nem hoz, legfeljebb részmegoldás. „A történet úgy lesz kerek, ha Novák Katalin és Varga Judit elmagyarázzák végre miért történt meg ez, és miután ezt megtették benyújtják a lemondásukat. Én arra számítok, hogy ez meg is fog történni. Nem azért, mert bárki ezt mondja, hanem azért, mert Orbán Viktor mondatai alapján ők nem kaptak kegyelmet, politikai értelemben végük van” – jelentette ki.

A Párbeszéd-Zöldek ugyancsak úgy értékelte, hogy a miniszterelnök bejelentése színtiszta beismerő vallomás. „Orbán Viktor mostani nyilatkozatával nem tesz mást, mint sokadik alkalommal gyáván megfutamodik egy menthetetlen ügy elől, miközben eddig védte a pedofil bűncselekményeket elkövető fideszeseket, Kaleta Gábort, Fohsz Tivadart és így tovább” – közölte az ellenzéki párt.

„Orbán Viktor bejelentette, hogy az elnöki kegyelemből a jövőben kizárja a pedofil bűnelkövetőket – én ugyanezt nyújtottam be a tegnapi napon, de nem szűkítve a kört kifejezetten a pedofilokra: egyetlen vádlott, illetve elítélt se kaphasson kegyelmet pedofíliához kapcsolódó ügyekben, például az elkövetőnek falazók vagy a zsarolók se” – írta Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese.

A Jobbik-Konzervatívok leszögezte, a személyes felelősség beismerése elől kétségbeesetten menekülő Novák Katalin becsületét még „a kormányfő által gyors szemfényvesztő terelésként benyújtott alaptörvény módosítás” sem fogja megmenteni.