napelem;állami támogatás;Energiaügyi Minisztérium;

Még elérhető a napelempénz

Az eddig sem zűrmentes kiírás pályázatainak sorsdöntő beadási időpontját a jelek szerint alapjaiban befolyásolja a tömeges előregisztrálók kiértesítési sorrendje.

Már érkeznek az első támogatási kérelmek, miután megindult az előregisztrációk jóváhagyása a lakossági Napenergia Plusz Programban  – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium. Az előző körnél némiképp kedvezőtlenebb feltételek szerint az állam új háztáji napelemek és hozzájuk kapcsolódó akkumulátorok telepítési költségeinek legfeljebb kétharmadát fedezi, beruházásonként ötmillió forintig. Az újraszabott kiírás szerint az online felületen először előregisztrációkat fogadnak, annak kedvező elbírálása után pedig támogatási kérelmet várnak.

Amikor a január 15-i nyitány során a jelentkezések fogadására szolgáló oldal, vélhetőleg a roham miatt, összeomlott, közölték, hogy az előregisztrációk rangsorolásakor nem a beadási sorrend számít. Így az ablak még ma is nyitott. A számláló a szaktárca utolsó frissítése alapján másfél hete 25 ezernél járt. Ez azért fura, mert a kiírás szerint a 75,8 milliárdos keretből legfeljebb 15160 elképzelésre futja. Tehát jelen állás szerint a jelentkezők mintegy fele hoppon maradhat. Ráadásul a szaktárca korábbi tájékoztatása alapján a támogatási kérelmek elbírálásakor viszont már tényleg a beadás sorrendje számít. 

A mostani pályázatba is bevont, hazai napelemes kivitelezők arra panaszkodnak, hogy a bonyolult elszámolás miatt még az előző kiírás forrásait se kapták meg, ami miatt többük a csőd szélére került. Ez utóbbi lebonyolítását Gulyás Gergely szánalmasnak és borzalmasnak nevezte.