18+;pedofília;elnöki kegyelem;Novák Katalin;Varga Judit;

2024-02-12 05:30:00

„Egyáltalán nem érdekelte, hogy hány gyereket és hogy bánt az igazgató, csak az érdekelte, hogy ne jusson ki az ügy a falak közül”

Szigorúan 18 éven felülieknek!

A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban bántalmazott áldozatok többsége nagyon rossz állapotban van. Akad közöttük olyan, aki mára hajléktalan lett, más pszichés problémákkal, szenvedélybetegséggel küzd, az ügy pedig eleve az után robbant ki, hogy az egyik korábbi áldozat öngyilkos lett - hangzott el az RTL Házon Kívül című műsorában, ahol a gyermekotthon két volt nevelőjét és az egyik áldozatot szólaltatták meg.

A három nyilatkozó elmondta, számukra arculcsapás az a döntés, amit az azóta lemondott Novák Katalin hozott, amikor kegyelmet adott az intézmény volt igazgatóhelyettesének, Kónya  Endrének. 

A 29 éves Pop Mert Julián 13 éves volt, amikor a gyermekotthon igazgatója, a jogerősen elítélt Vásárhelyi János először molesztálta az irodájában, és 21, amikor bement a rendőrségre, és „János bácsit” feljelentette szexuális zaklatás miatt. Bárnai Árpád öt évig volt a gyermekotthon nevelője, Schmidt Erika pedig élménypedagógusként dolgozott az érintett időszakban. A közös bennük, hogy mindhárman évekig küzdöttek azért, hogy a „János bácsi” néven emlegetett pedofil igazgató bűntettei ne maradjanok büntetlenül, továbbá, hogy bíróság elé kerüljön Kónya Endre is, amiért segített az elkövetett bűncselekményeket eltitkolni.

Az „Endre bácsiként” ismert, Novák Katalin által kegyelemben részesített igazgatóhelyettest Bárnai Árpád emlékei szerint a gyerekek egyébként szerették, mint olyasvalakit, aki lelkesedik a sportprogramokért, rendezvényeket, utazásokat is szervezett a gyerekeknek.

Az igazgató és helyettese szerint a gyermekotthon hírének mindenek felett kell állnia, nem fért bele, hogy alakói rosszat mondjanak az intézetről. Csakhogy eközben az belefért, hogy az igazgató adott esetben hatalmas pofont adjon egy-egy gyereknek, mint ahogy az is, hogy molesztálja  őket. Miután Bárnai Árpád 2010-ben első ízben értesült arról, hogy mit művel az igazgató, veszekedésbe torkollt egy beszélgetése K. Endrével. A csatornának erről most úgy nyilatkozott: „Hangos szóváltásig fajult egy veszekedés, és emlékszem, hogy ő azt kérte, hogy ne beszéljek a gyerekekkel és mással se erről, mert mi lesz, ha a falakon kijut. (...) Akkor nyilvánvalóvá vált, hogy őt egyáltalán nem érdekli, hogy itt hány gyereket és hogyan bánt az igazgató, és ennek milyen következményei vannak, hanem csak az érdekelte, hogy ne jusson ki a falakon kívül”

Schmidt Erika elmondta, a bántalmazott gyerekek előbb leírták, hogy mi történt velük, de kis idő elteltével azt az információt kapták, hogy nincs felhasználható vallomás, mert a gyerekek visszavonták őket. Pop Mert Juliánnak - akit Vásárhelyi János szintén zaklatott, de akkor még nem tett vallomást - az őt bántalmazó igazgató simán nekiállt panaszkodni, hogy őt most „támadják”.

Az ügyet akkor vallomások hiányában lezárta a rendőrség. Ezt követően Bárnai Árpád felmondott, kolléganőjét kirúgták és Schmidt Erikát sem hívták többet az intézménybe. Öt év csend következett, majd 2016-ban az egyik áldozat öngyilkos lett. Pop Mert Julián másnap tett feljelentést az igazgató ellen.

Kónya Endre ezt követően Pop Mert Julián akkor még intézetben lakó barátnőjén keresztül, burkoltan megfenyegette őket, mondván, „rossz vizeken eveznek". Schmidt Erika beszámolója szerint az igazgatóhelyettes más gyerekeket sokkal explicitebb módon is megfenyegetett, hogy „ne merészeljen ebbe a dologba beleállni”.

Az adásban idéztek az egyik kikényszerített, előre megírt szövegből is, amelyben az egyik áldozat a korábbi vallomását vonta vissza. Ebben egyebek közt ilyen szöveg volt olvasható az igazgatóról:

Pop Mert Julián szerint a Novák Katalin által adott elnöki kegyelemmel „nemcsak az történt, hogy mondjuk kiengedték a volt igazgatóhelyettest a rossz börtönkörülmények közül, hanem egész egyszerűen tisztára mosdatták, és ez egy iszonyatosan felháborító dolog. Leporolták szépen, aztán útnak engedték. Mit útnak engedték? Ráeresztették a társadalomra”.