Magyarország;Egyesült Államok Nagydíj;David Pressman;

Mélyponton a magyar-amerikai kapcsolatok, három amerikai szenátor Budapestre érkezett

Szeretnék, ha a magyar Országgyűlés mielőbb ratifikálná a svéd NATO-csatlakozást.

Három amerikai szenátort üdvözölt vasárnap Magyarországon az Egyesült Államok budapesti nagykövete. NATO-szövetségünk valamint az amerikai- magyar kétoldalú kapcsolatok szempontjából rendkívül fontos pillanat ez – fogalmazott szűkszavú nyilatkozatában David Pressman.

Azt nem tudni, hogy az egyaránt demokrata Jeanne Shaheen New Hampshire-i és Chris Murphy connecticuti, illetve a republikánus Thom Tillis észak-karolinai szenátor meddig fog hazánkban tartózkodni, mint ahogy azt sem, kikkel találkoznak majd.

UPDATE

Mint korábban hírt adtunk róla, Shaheen és Tillis Magyarországot elmarasztaló jelentéstervezet benyújtására készül a washingtoni törvényhozás előtt, felróva az Orbán-kormánynak a svéd NATO-csatlakozás ratifikálásának a halogatását vagy éppen a demokratikus intézményrendszer leépítését.

Bár Orbán Viktor korábban ígéretet tett, hogy a magyar Országgyűlés az első adandó alkalommal ratifikálja Svédország NATO-csatlakozást, a Fidesz távol maradt attól a rendkívüli parlamenti üléstől, amelyet az ellenzék hirdetett meg ennek érdekében. A kormánypárti képviselők annak ellenére nem mentek el, hogy az Egyesült Államok előre figyelmeztetett, elvárja a szavazást az ügyben.

David Pressman amerikai nagykövet – aki viszont benézett a rendkívüli parlamenti ülésre – csalódottságának adott hangot amiatt, hogy késik a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyása.