Magyarország;Egyesült Államok;Svédország;NATO-csatlakozás;

Elmarasztalná Magyarországot egy republikánus és egy demokrata szenátor az amerikai törvényhozásban

Mind a demokrácia állapotát, mind a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyása miatti késlekedést illetően bírálatokat fogalmaznak meg a magyar vezetéssel szemben. 

Két amerikai szenátor egy olyan közös állásfoglalást készül benyújtani, amely elítéli a magyarországi demokratikus intézményrendszer leépítését és  felszólítja az Orbán-kormányt, hogy ratifikálja Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) - írja az AP hírügynökség.

A tervezetet Jeanne Shaheen New Hampshire-i demokrata és Thom Tillis észak-karolinai republikánus képviselő jegyzi. E szerint 

„Magyarország nem teljesítette azon  kötelezettségvállalását, miszerint nem lesz utolsó Svédország NATO-ratifikációjában. Ez veszélyezteti a transzatlanti biztonságot és a békét egy, a stabilitás szempontjából kulcsfontosságú időszakban”.

Bírálják az Orbán-kormányt azért is, hogy egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait Pekinggel és Moszkvával, valamint akadályozza az Európai Unió Oroszország elleni szankciónak az elfogadását. Azzal vádolják az Orbán-kormányt, hogy a migráció, a koronavírus-járvány, valamint az Ukrajna elleni háború ürügyül használja a rendeleti kormányzásra, és kitérnek arra is, hogy Orbán Viktor beavatkozik a média működésébe, korlátozza a polgári szabadságjogokat és igyekszik leszámolni azokkal, akik másképp gondolkodnak. (Arról a szenátorok méltatóan emlékeznek meg, hogy Magyarország megnyitotta kapuit az ukrán menekültek előtt.)

Két másik szenátorral együtt Jeanne Shaheen és Thom Tillis vasárnap Budapestre érkezik, hogy megbeszéléseket folytassanak a NATO-t és Magyarországot érintő stratégiai kérdésekben, a látogatásuk egyértelműen a nyugati szövetségesek türelmetlenségét jelzi a svéd NATO-csatlakozás halogatása miatt.

Ami  Svédország NATO-csatlakozását illeti, a miniszterelnök szombati évértékelőjében arról beszélt, hogy még a tavaszi ülésszak elején megszavazhatja az Országgyűlés a ratifikációt.