Oroszország;holttest;Kreml;Alekszej Navalnij;

Gyilkosságot kiált Alekszej Navalnij özvegye, folytatni akarja a férje munkáját

Julija Navalnaja szerint az ellenzéki politikai aktivistát novicsokkal mérgezték meg. A holttesthez egyelőre nem engedik oda az ellenzéki vezető hozzátartozóit, a halottasházban nem válaszoltak arra a kérdésre, egyáltalán ott van-e a politikus holtteste. A Kreml szóvivője eközben közölte, elfogadhatatlanok a nyugati vezetők Vlagyimir Putyin orosz elnök felelősségéről szóló, ellenszenves közlései

A néhai orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij hozzátartozóit már harmadik napja nem engedik hozzáférni a holttesthez – közölte hétfőn az elhunyt politikus szóvivője, hozzátéve, hogy édesanyját nem engedték be a halottasházba, ahol vélhetően a holttestet őrzik.

– Alekszej anyja és az ügyvédei ma kora reggel érkeztek a halottasházba. Nem engedték be őket. Az egyik ügyvédet szó szerint kilökték az épületből. Amikor megkérdeztük a személyzetet, hogy Alekszej holtteste ott van-e, nem válaszoltak – közölte az MTI szerint a közösségi médiában Navalnij szóvivője, Kira Jarmis.

Beszámolója szerint a nyomozók arról tájékoztatták az édesanyát és ügyvédeit, hogy a Navalnij halálával kapcsolatos vizsgálatot meghosszabbították.

– Nem tudjuk, meddig fog ez tartani. A halál oka még mindig tisztázatlan. Hazudnak, húzzák az időt, és nem is titkolják

– tette hozzá.

A BBC eközben arról ír, hogy Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, folyamatban van a nyomozás, de hétfő reggelig még nem érkezett eredmény Navalnij halála ügyében. Hozzátette, hogy a vizsgálat „az orosz törvények szerint zajlik”. A nyugati vezetők Vlagyimir Putyin orosz elnök felelősségéről szóló közléseit úgy kommentálta, teljesen elfogadhatatlannak tartják az efféle ellenszenves kijelentéseket.

Az ellenzéki vezető halála után kitört tiltakozásokat követően legalább 90 embert ítéltek el Moszkvában és Szentpéterváron.

Voltak, akik több napos börtönbüntetést, míg mások pénzbírságot kaptak.

A 48. életévében járó, börtönbüntetését töltő ellenzéki vezető halálhírét pénteken közölte az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN). A közlemény szerint Navalnij séta után rosszul lett, és eszméletét vesztette a Harp településen lévő 3. számú büntetőtelepen. Hozzátették, hogy a mentők újraélesztési kísérletei nem jártak sikerrel.

A politikus holttestét a korábbi tájékoztatás szerint a szibériai Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben található büntetőtelepről Szalehard városába, a körzet székhelyére vitték a haláleset kivizsgálásával megbízott orosz nyomozók. Navalnij édesanyja és ügyvédje már szombaton elment a helyszínre, de az zárva volt. – Az ügyvéd felhívta az ajtón lévő telefonszámot. Azt mondták neki, hogy ma ő a hetedik telefonáló. A holttest nincs ott – mondta akkor a politikus szóvivője, hozzátéve, hogy az orosz törvények értelmében az elhunyt elítéltek holttestét a halál után két napon belül át kell adni a családnak.

Mindeközben a meghalt ellenzéki vezető özvegye, Julija Navalnaja videónyilatkozatában egyértelműen gyilkossággal vádolta meg az orosz hatóságokat – írja a Sky News. Alekszej Navalnij özvegye azt állítja, hogy férjét most is novicsokkal mérgezték meg. Szerinte a hatóságok azért rejtették el a holttestét, hogy eltűnjenek az idegméreg nyomai. – A férjemet nem lehetett összetörni, és Putyin pontosan ezért ölte meg. Az elnök szégyenletes, gyáva, nem mert a szemébe nézni vagy egyszerűen kimondani a nevét – mondta az asszony, aki gyásza ellenére elszánt, hogy ő viszont megnevezi majd a gyilkosok nevét, és a gyilkosság okát.

Szabad Oroszországban akarok élni, szabad Oroszországot akarok építeni. Folytatom Alekszej Navalnij munkáját

– jelentette ki Julija Navalnaja.

Az özvegy ezzel együtt férje támogatóit fel is szólította, hogy álljanak mellé, érzzék át a dühét, a haragját, a gyűlöletét azok iránt, akik meg merték ölni – ahogy mondta, „a jövőnket”.

Mint megírtuk, a Novaja Gazeta nevű független orosz lapnak nemrég meglepő eseményekről számolt be az IK-3-as, Szibériában található börtöntelepnek az egyik lakója. A rab szerint Alekszej Navalnij halálának éjszakáján előre hozták a cellák átkutatását, mindenkit bezártak, megtiltották a barakkok közti mozgást és szigorítottak a biztonsági intézkedéseken. Késő este hallották, hogy autók hajtanak be a börtön területére, de a cella ablakából nem lehetett semmit sem látni. Másnap reggel az őröknek az első dolga az volt, hogy ismét alaposan átkutassák a cellákat. Lefoglalták a telefonokat, a kártyacsomagokat, valamint azokat a tilalmazott fűtőtesteket is, amelyek felett korábban szemet hunytak. Pénteken délelőtt a fogvatartottak közt elterjedt a politikus halálhíre, ekkor még nem érkezett meg a mentő, csak azt követően, hogy bejelentették a történteket.