NATO;Svédország;NATO-csatlakozás;

A svéd kormányfő lezárta a vitát Orbán Viktorral, várja a NATO-tagság ratifikálását

Ulf Kristersson el is jön Budapestre, de még mindig nem világos, hogy mikor.

Magyar részről erősnek tűnik az akarat Svédország NATO-csatlakozásának a ratifikálására – jelentette ki Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfőn Varsóban, jelezve egyúttal, hogy budapesti látogatásra készül.

Budapestre megyek, az időpontot megerősítése után közöljük – válaszolta Kristersson Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a svéd NATO-csatlakozást illető újságírói kérdésre. Azt mondta, az elmúlt hetekben már többször egyeztetett a magyar miniszterelnökkel. Hozzátette, már most várja a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen.

Bár az Index korábban arról cikkezett, hogy az elmúlt hetekben hatalmas katonai és hadiipari megállapodás születhetett a budapesti és a stockholmi kormány között „szuper Gripenekről” is , ezt Ulf Kristersson az Aftonbladetnek adott nyilatkozatában cáfolta. – Beszéltünk néhányszor az elmúlt hetekben, de nem tudom, pontosan mire gondol – jelezte a svéd kormányfő.

Vasárnap az AP hírügynökség arról számolt be, két amerikai szenátor egy olyan közös állásfoglalást készül benyújtani, amely elítéli a magyarországi demokratikus intézményrendszer leépítését és felszólítja az Orbán-kormányt, hogy ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását. E szerint Magyarország nem teljesítette azokat a  kötelezettségvállalásait, miszerint nem lesz utolsó Svédország NATO-ratifikációjában. Ez veszélyezteti a transzatlanti biztonságot és a békét egy, a stabilitás szempontjából kulcsfontosságú időszakban”.

Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjében arról beszélt, hogy még a tavaszi ülésszak elején megszavazhatja az Országgyűlés a ratifikációt.

Február elején az Egyesült Államok nagykövete, David Pressman mellett Trine Skymoen norvég, Erik Vilstrup Lorenzen dán, Pavol Hamzik szlovák és Sebastian Kęciek lengyel nagykövet is elment megnézni, Orbán Viktor állja-e a szavát és a NATO-szövetségeseinek tett korábbi ígéretének megfelelően „az első adandó alkalommal” megszavazza-e a kormánytöbbség által másfél éve blokkolt csatlakozás ratifikálását. A Fidesz azonban – ahogy más, az ellenzék által kezdeményezett ülésnél – ezúttal sem ment el, maga a kormány pedig elvonult Sopronbánhidára „kihelyezett kormányülésre”.

Kocsis Máté, a kormánypárt frakcióvezetője akkor Facebookon azt írta, a rendes parlamenti ülésszaknak mindjárt az elején sor kerülhet a svéd NATO-ratifikációra, de ehhez szükséges a svéd és a magyar miniszterelnök budapesti találkozója. „Ha a svédeknek fontos a csatlakozás, akkor ide jönnek, ahogy Törökországba is elmentek” – jelentette ki.