fegyelmi eljárás;ATV;Kaleta-ügy;Somos András;

Somos András bejelentette, felfüggeszti televíziós tevékenységét, hogy ne terhelje jelenlétével az ATV-t

A műsorvezető leszögezte, a reggeli adásban elkövetett súlyos hibája a befogadó szemében távolra sodorta a számára oly fontos áldozatvédelemtől, a bántalmazottak iránt érzett ösztönös szolidaritástól.

Felfüggeszti a televíziós tevékenységét Somos András – jelentette be az ATV műsorvezetője a Facebook-oldalán, hozzátéve, az erről szóló döntését éjjel, fájó szívvel hozta meg.

Az ügy előzménye, hogy Somos az ATV Magyarország Start részeként működő Szigorlat című műsorban kedden – amikor Márki-Zay Péter volt a vendég – azt mondta, Kaleta Gábor volt perui nagykövet nem követett el pedofil bűncselekményt. A csatorna emiatt fegyelmi eljárást indított ellene és közölték, mindenképpen szankcionálni fogják a műsorvezetőt. A vizsgálat pár napig tart, s kölcsönösen abban egyeztek meg egymással a felek, hogy Somos András ezen idő alatt nem kerül képernyőre. Somos korábban a Facebook-oldalán kért elnézést a kijelentésért, s hozzáfűzte, egy vitatható jogászi véleményt állított, teljesen feleslegesen.

A műsorvezető legújabb posztjában azt írta, a kettős terhelés 2018 óta – amikortól önálló ügyvéd is – mostanra ütött vissza. „A reggeli adásban elkövettem egy súlyos hibát, amely egyébként – aki ismer tudja – a gondolataimtól, a számomra oly fontos áldozatvédelemtől, a bántalmazottak iránt érzett ösztönös szolidaritástól teljesen távolra sodort a befogadó szemében. Egész újságírói létem az elesettek védelméről, a bántalmazottak segítéséről szólt” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy 1995 óta párhozamosan két szakmában próbált maximálisat nyújtani, és hálás a sok ismeretért és tapasztalatért, amelyeket az évek során megszerzett.

– Köszönöm, hogy tagja lehettem az ATV csapatának, 14 év alatt nagy utat tettünk meg együtt. Hálás vagyok azért, hogy kollégáim ezen az úton végig segítettek. A mostani helyzetben nem lehet másképp: a jelenlegi közhangulatban jelenlétemmel nem terhelhetem ezt az ígéretes cégcsoportot, az ATV Groupot – zárta bejegyzését Somos András.