űrkutatás;Magyarország;város;Martonvásár;4iG Nyrt;Jászai Gellért;

Új város épül Magyarországon, a Jászai Gellért-féle 4iG az űrbe megy

Műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzi majd az új cég.

A Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó 4iG-csoport önálló vállalatba szervezi űr- és technológiai portfólióját, és megalapítja a 4iG Space and Technology Zrt-t, ezek után pedig 45 százalékos tulajdonrészt szerez egy újabb cégben – írja a Forbes.

A 4iG Space and Technology Zrt. (4iG S&T Zrt.) főbb piaci területe az űripar- és műholdfejlesztés, dróngyártás és drónvédelem, valamint a védelmi digitalizáció. Az alapítást követően a 4iG Nyrt. űripari- és technológiai vállalatainak részesedéseit a 100 százalékos tulajdonú leányvállalatába, a 4iG S&T Zrt.-be apportálja.

A cég közleményében azt is bejelentette, hogy

előzetes megállapodást kötött a Remred Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos tulajdonának megszerzéséről.

A 4iG S&T Zrt. megbízott vezérigazgatója a Remred társalapítója, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője, Sárhegyi István lesz, akinek feladata az új holdingvállalat stratégiai projektjeinek és működési folyamatainak, menedzsmentjének és szervezeti felépítésének kialakítása a társaság bejegyzését követően. A Remred a legnagyobb űrmérnökséggel rendelkező magyar űripari vállalat, amely beszállítója többek között az Európai Űrügynökségnek (ESA), a NASA-nak és a Japán Űrügynökségnek (JAXA) is. Bejelentették azt is, hogy

a Remred idén tavasszal űrtechnológiai központ megvalósításába kezd Martonvásáron.

Ebben komplett műholdak és űrrendszerek gyártását, összeszerelését, integrációját és tesztelését végzik a beruházást követően.