Parlament;Orbán Viktor;Kövér László;Lezsák Sándor;Novák Katalin;

Orbán Viktor szólal fel hétfőn elsőként az Országgyűlésben

A Novák Katalin helyébe lépő Kövér Lászlót Lezsák Sándor helyettesíti a házelnöki poszton.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása nyitja majd az Országgyűlés február 26-i ülését délután egy órakor, és lehet, hogy már ekkor bejelenti, kit jelöl a Fidesz Magyarország új köztársasági elnökének – értesült a hvg.hu. A kormányfő ilyenkor szokás szerint értékel és beszél a következő időszak terveiről.

A február 26-i ülés első napirendi pontja Novák Katalin köztársasági elnök lemondása lesz, a menetrend azonban akár másfél-két órát is csúszhat annak fényében, hogy a beszédet megnyitó Orbán-beszédre az ellenzéki frakciók egyenként 9-9 percben reagálhatnak. A határozathozatal előtt az államfő ötperces időkeretben felszólalhat, de ez nem kötelező. A Sándor-palota nem válaszolt a lapnak arra, hogy élni fog-e Novák Katalin a felszólalás lehetőségével, a lemondó nyilatkozata alapján azonban elképzelhető, hogy nem.

Az új államfő megválasztásáig az Országgyűlés elnöke, vagyis Kövér László lép automatikusan a távozó köztársasági elnök helyére, ez azt jelenti, hogy Kövér Lászlót helyettesíteni kell a házelnöki poszton. A hvg.hu úgy tudja, hogy erre a feladatra a szerencsés nyertes a fideszes Lezsák Sándor lesz.

A hétfői ülés harmadik napirendi pontja lesz a svéd NATO-csatlakozás zárószavazása, amit bő másfél év késleltetés  után szíveskednek megszavazni a fideszes parlamenti képviselők is. Fontos napirendi pont lesz még az életvégi döntésekről szóló, az ellenzéki pártok által javasolt, négyórás vitanap, amelyet Karsai Dániel alkotmányjogász küzdelme nyomán az ellenzék kezdeményezett..