demonstráció;Ukrajna;szolidaritás;orosz nagykövetség;orosz-ukrán háború;Városháza Park;

„Ruszkik haza” - Skandálta az Ukrajna elleni orosz invázió második évfordulóján vonuló több száz fős tömeg Budapesten

Az orosz agresszió áldozataira emlékeztek, és Ukrajna szuverenitása mellett demonstráltak.

„Ruszkik haza” – skandálta a több száz fős tömeg az Andrássy úton azon a szombati demonstráción, amit a Momentum és az Európához Tartozunk Egyesület szervezett az Ukrajna elleni orosz invázió második évfordulóján.

Az esemény délután háromkor a Fővárosi Önkormányzat és az ukrán nagykövetség közös kiállításának megnyitójával kezdődött. A tömegben több ellenzéki politikus mellett David Pressman az Egyesült Államok budapesti nagykövete is felbukkant. A résztvevők közül sokan könnyeikkel küszködve hallgatták a kiállítás megnyitón elhangzó ukrán dalt és beszédeket.

Négy óra körül a Városháza parkból a tömeg lassú sétával indult az Andrássy út és a Bajza utca sarkához, az orosz nagykövetség közelében felállított színpadhoz.

A demonstrálók közül sokan ukrán zászlókkal érkeztek.

„Nagyon hálásak vagyunk a magyaroknak, hogy befogadtak minket. Köszönjük, hogy most lehetőségünk van kifejezni az együttérzésünket a hazaiakkal, a szomszédainkkal, a rokonainkkal, akiket a frontra vittek, élnek vagy már meghaltak.” 

– mondta egy fiatal kárpátaljai lány lapunknak.

A beszédek előtt levetítették a kormánypárti publicista Bayer Zsolt elhíresült kijelentését. „Nem lesz orosz támadás, ezt a hülye is tudja” – mondta a háború kitörése előtti hétvégén a Sajtóklubban. Ezután több, megrázó háborús felvételt vetítettek le, ami alatt többen sírva fakadtak.

A felszólalók sorát Tompos Márton, a Momentum alelnöke „Dicsőség Ukrajnának” felkiáltással indította, majd felelősségre vonta Orbán Viktort, amiért nem áll ki egyértelműen Ukrajna mellett.

„Ruszkik haza” 

– kiabálta Karácsony Gergely főpolgármester a színpadra lépve. „14 éves voltam, amikor utoljára ezt kiabáltam 35 évvel ezelőtt Debrecenben, amikor ledöntöttük a Lenin-szobrot.” – folytatta. Karácsony szerint fontos, hogy megüzenjék a világnak, „lehet, hogy hitvány kormányunk van, de mi nem vagyunk hitvány nemzet.” Elmesélte, maga is járt Bucsán (ahol a háború egyik legnagyobb mészárlása történt), beszélt azokkal a gyerekekkel, akik elvesztették a szüleiket.

Kijelentette, azért vagyunk ott, mert

„Szégyelljük Magyarország kormányát (…) Nem az agresszor, hanem az áldozat oldalára kell állni.”

– üzente.

Ezután Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere mondott beszédet. „Vlagyimir Putyin véres agressziója nem a befejezett múlt, hanem az ukrajnai jelenkor része”. Baranyi szerint a világnak emiatt nem megemlékeznie, hanem cselekednie kell.

„Meg kell mutatnunk a világnak és ukrán testvéreinknek, hogy Orbán mellett létezik egy párhuzamos Magyarország is”

Az utolsó beszédet Petrovszka Viktória, az Egység Ukrán Egyesület elnöke mondta el ukránul. A Telex fordítása szerint egy katonanőről mesélt, aki tavaly még Budapesten tüntetett, de azóta már a fronton életét vesztette. Beszéde után egy perc néma csönddel tisztelegtek az elhunytakra, majd Vova Gejzer, ukrán zenész énekelt, melyet elérzékenyülve hallgattak az összegyűltek.