szavazás;Svédország;NATO-csatlakozás;David Pressman;

2024-02-26 14:37:00

David Pressman újra bemegy a parlamentbe, hátha ma Orbán Viktor betartja a szavát

Az amerikai nagykövet korábban már tett egy emlékezetes látogatást az Országházban.

David Pressman amerikai nagykövet hétfőn látogatást tesz az Országházban, a parlament a 2024. tavaszi ülésszakának első napján. Nem világos, hogy van-e összefüggés, de egyik fő napirendi pontként az Országgyűlés ma ratifikálja Svédország NATO-csatlakozását – értesült a Népszava.

A svéd NATO-csatlakozás ratifikálását Törökország és Magyarország késleltette több mint másfél éven át, ráadásul Magyarország Orbán Viktor ígérete ellenére maradt utolsó a jóváhagyással  Ráadásul a miniszterelnök az ügyben még egyszer megszegte a szavát, azt állította ugyanis, hogy a Fidesz az első adandó alkalommal a parlament elé viszi a kérdést. Bár az ellenzék rendkívüli ülést hívott össze emiatt, ettől a kormánypárti képviselők a kabinettel együtt távol maradtak. Három nappal korábban az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közleményben jelezte, hogy szavazást vár, David Pressman pedig a rendkívüli ülés napján tett egy emlékezetes látogatást az Országházban megnézni a kétharmadrészt üres üléstermet. 

Svédország és a 2023. április 4-én csatlakozó Finnország az orosz-ukrán háború, illetve az Oroszország jelentette fenyegetés miatt adta fel a több évtizede őrzött semleges álláspontját, és nyújtotta be a felvételi kérelmet a NATO-ba.