Európai Parlament;Orbán Viktor;Vlagyimir Putyin;állásfoglalás;Alekszej Navalnijt;politikai gyilkosság;

Az Európai Parlament megkérdőjelezi Vlagyimir Putyin elnöki mandátumának törvényességét

Orbán Viktor nagyon tisztességes ember volt politikai pályafutása kezdetén, de már nem az. Navalnij nagyon ellentmondásos, nacionalista politikusként kezdte pályafutását, és igazi hősként fejezte be — reagált Bernard Guetta francia liberális EP-képviselő lapunknak a miniszterelnök megjegyzésére, miszerint sovinisztáknak nem jár tisztelet a magyar parlamentben

Az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén felszólalt a február 16-án elhunyt Alekszej Navalnij felesége, Julia Navalnaja, majd a képviselők vitáztak az orosz ellenzéki aktivista “megöléséről és az oroszországi elnyomottak támogatásáról”. Az uniós törvényhozó testület csütörtökön állásfoglalást is elfogad, amelynek lapunkhoz eljutott tervezete leszögezi: az orosz kormányt és Vlagyimir Putyin elnököt személyesen terheli a büntetőjogi és politikai felelősség Navalnij haláláért, ezért jogosan megkérdőjelezhető Putyin elnöki hatalmának törvényessége.

Az ötpárti állásfoglalás-tervezetben a politikai fősodorhoz és a szélsőbalhoz tartozó képviselők független és átlátható vizsgálatot követelnek az ellenzéki politikus halálának és halála körülményeinek a feltárására. Felszólítják az EU külügyi főképviselőjét és a tagállamokat, hogy vonják felelősségre az orosz politikai vezetést és hatóságokat, szankcionálják azokat, akik felelősek a Navalnij elleni indított politikai perekért, elítéléséért, bebörtönzéséért és fogva tartási körülményeiért, beleértve az ügyészeket és a bírákat, a börtönszemélyzetet és a korai haláláért felelős személyeket. Ugyancsak korlátozó intézkedéseket követelnek azokkal szemben, akik részt vesznek az orosz civil társadalom és aktivisták politikai üldözésében és koholt vádak előterjesztésében.

Az EP frakciók felszólítják az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul és feltétel nélkül engedjék szabadon az összes politikai foglyot és önkényesen fogva tartott személyt, a tagállamok pedig tegyenek meg mindent és koordinálják erőfeszítéseiket a leginkább veszélyeztetett személyek kiszabadulásáért. Hangsúlyozzák, hogy az Uniónak és tagállamainak továbbra is aktívan támogatniuk kell a független orosz civil társadalmat és a demokratikus ellenzéket.

— Ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor innovatív módszereket kell alkalmazniuk és fel kell hagyniuk az unalmas megoldásokkal. Neki nem lehet ártani egy újabb határozattal vagy szankciócsomaggal, amely ugyanolyan, mint a többi. Egy bűnbandával kell felvenniük a harcot, a szervezett bűnözés elleni küzdelem módszereit kell bevetniük, nem a politikai versengését. Nem diplomáciai jegyzékeket kell fogalmazni, hanem a pénzügyi machinációikat kivizsgálni és a maffiatársakat felkutatni — mondta Navalnaja, hozzátéve: több tízmillió azoknak az oroszoknak a száma, akik Putyin ellen, a háború ellen, az általa jelképezett gonoszság ellen vannak.

Bernard Guetta francia liberális EP-képviselő, az állásfoglalás egyik előterjesztője a Népszavának nyilatkozva „korunk hősének” nevezte az orosz ellenzéki politikust, kölcsönvéve Mihail Lermontov orosz író regényének a címét. 

A politikus szerint a Nyugatnak támogatnia kell az orosz emberek harcát a szabadságért és a demokráciáért, nyomást kell gyakorolnia a putyini rendszerre és támogatnia kell Ukrajnát, hogy visszaverhesse az agresszort.

Szégyenletes és gusztustalan — így reagált Orbán Viktor megjegyzésére, amely szerint “sovinisztáknak nem jár tisztelet” a magyar parlamentben. Az Országgyűlésben a kormánypártok képviselői kedden nem voltak hajlandók egyperces néma felállással megemlékezni Navalnijról, amit a kormányfő azzal magyarázott, hogy “aki a grúz–orosz háború idején patkányoknak nevezte a grúzokat, annak a tiszteletére mi nem állunk föl”. — Orbán nagyon tisztességes ember volt politikai pályafutása kezdetén, de már nem az. Navalnij nagyon ellentmondásos, nacionalista politikusként kezdte a pályafutását, és igazi hősként fejezte be — mondta Bernard Guetta.