Fidesz;Európai Parlament;Strasbourg;Alekszej Navalnij;Julija Navalnaja;

Vlagyimir Putyin bármire képes – mondta Julija Navalnaja az Európai Parlamentben, ahol Gyöngyösi Márton szerint ekkor nem voltak jelen a fideszes képviselők

Alekszej Navalnij özvegyének beszéde előtt az uniós védelempolitikáról vitáztak, ahol a fideszes Gál Kinga is felszólalt, de közvetlenül utána elhagyta a termet.

A Fidesz tucatnyi EP-képviselője hiányzott Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegyének strasbourgi beszéde közben az ülésteremből – közölte a jobbikos Gyöngyösi Márton a korábban Twitter-néven ismert X-en, posztjában szégyenletesnek minősítve mindezt.

A Telex hozzáteszi, hogy a sajtónak fenntartott tribünről csak a fideszes képviselői helyek egy részét lehet látni. Innen a felszólalás utáni szavazásokon többen is láthatóak voltak, például Trócsányi László, Tóth Edina (ők szinte közvetlenül Gyöngyösi Márton mögött ülnek), Schaller-Baross Ernő, Deli Andor és Győri Enikő. Julija Navalnaja beszéde előtt az uniós védelempolitikáról vitáztak, ahol a fideszes Gál Kinga is felszólalt, de közvetlenül utána elhagyta a termet.

Julija Navalnaja beszédében az MTI szerint kiemelte, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek felelnie kell férje haláláért és mindazért, amit Oroszországgal, valamint egy szomszédos békés országgal tett. Hozzátette, hogy Alekszej Navalnij gyilkosság áldozata lett, ami megmutatta, hogy Putyin elnök bármire képes, tárgyalni nem lehet vele.

Szerinte Navalnij felismerte, hogy ha valóban le akarják győzni Putyint, akkor újító gondolatokra van szükség. További szankciók, további állásfoglalások nem érnek célt, az orosz elnöknek ugyanis nincsenek elvei, erkölcsei, szabályai – mondta, hangsúlyozva,

„nem politikussal van dolgunk, hanem egy gengszterrel, egy bűnözővel”.

Szavai szerint Putyin szervezett bűnözői csoportot vezet, amelynek tagjai, noha csak bábok, embereket gyilkolnak. A nemzetközi közösségnek harcolnia kell e bűnszervezet ellen a szervezett bűnözés elleni harc, nem pedig a politika eszközeivel – jelentette ki. Nem diplomácia üzeneteket kell küldeni, hanem a „pénzügyi machinációkat” kell felszámolni. Nem aggodalomnak kell hangot adni, hanem az orosz rezsimet támogató nyugati jogászokat és pénzügyi szakembereket kell célba venni, akik segítenek Putyinnak és barátainak a pénzek elrejtésében. Ebben számíthatnak arra a többmillió oroszra – folytatta –, akik Putyin ellen, a háború ellen, és az orosz elnök képviselte gonosz ellen vannak.

– A gonosz elesik és eljön a csodálatos jövő

– zárta beszédét Julija Navalnaja.

Mint arról lapunk is beszámolt, a kormánypárti politikusok az Országgyűlés hétfői ülésén nem álltak fel a február 16-án börtönében elhunyt Alekszej Navalnij tiszteletére. „Sovinisztáknak nem jár tisztelet. Aki a grúz–orosz háború idején patkányoknak nevezte a grúzokat, annak a tiszteletére mi nem állunk föl. Egyébként nyugodjon békében” – mondta később Orbán Viktor miniszterelnök. Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa kezdeményezte a kegyeleti megemlékezést, az ellenzéki politikusok eleget is tettek kérésének. A miniszterelnök pedig megköszönte párttársainak, hogy figyelmen kívül hagyták a felhívást.