per;Áder János;Demokratikus Koalíció;Gy. Németh Erzsébet;Dobrev Klára;

Áder János húga beperli Dobrev Klárát is

Rágalmazás és személyiségi jogok megsértésének gyanújával, csakúgy, mint Gy. Németh Erzsébet ellen.

Dobrev Klára ellen is két pert – rágalmazás gyanújával büntetőpert, személyiségi jogok megsértésének gyanújával pedig polgári pert – fog indítani Áder János húga, Pölöskei Gáborné Áder Annamária – derült ki a volt köztársasági elnök szavaiból. Áder János a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában beszélt erről, hozzáfűzve, reméli, hogy a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője – aki korábban bűnösnek nevezte a húgát a bicskei gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatója ügyében – nem bújik majd a mentelmi joga mögé.

Áder János megismételte, hogy Gy. Németh Erzsébet ellen is két per indul majd. A volt államfő már korábban is úgy fogalmazott, „én nem vagyok perképes az ügyben, de a húgom igen. Az ő nevében elmondhatom, az első pillanattól világos volt, hogy perelni kell”.

Az ügy előzménye, hogy az ellenzéki párt egy Gy. Németh Erzsébet által kiadott közleménnyel állt a nyilvánosság elé, melyben az állt, „Áder János húga tudott a bicskei pedofil igazgatóról, mégsem tett semmit” a fővárosi gyermekvédelmi főosztály vezetőjeként. Áder János három állítást kifogásolt a közleményében:

  • „Tarlós István főpolgármestersége alatt a bicskei gyermekotthon két dolgozója már 2011-ben elmondta, hogy a gyermekotthon igazgatója zaklathatja a gyerekeket, mégsem történt semmi.”

  • „Az ügy eljutott a Főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályához, melynek akkori vezetője Pölöskei Gáborné Áder Annamária volt, Áder János testvére. Neki tudnia kellett arról, hogy mit csinál az igazgató a bicskei gyermekotthonban lakó gyerekekkel, mégsem tett semmit, ezért a pedofil igazgató még 5 éven át zaklathatta a rábízott gyerekeket.”

  •  „Pölöskei Gáborné Áder Annamáriát a hallgatása után előléptették, Balog Zoltánnak lett az államtitkára.”

Áder János az Indexnek nyilatkozva leszögezte, mindhárom állítása valótlan, hazug kijelentés, és „ezzel nem csak belegázolt a húgom becsületébe, hanem rágalmazta, olyan dolgokkal vádolta, amiket nem követett el”.

Milyen intézkedéseket tett az ügyben? Hogyan értékeli az ügyben saját szerepét? Többek között ezeket a kérdéseket küldtük el még február 22-én Pölöskei Gáborné Áder Annamáriának a bicskei gyermekotthon ügye kapcsán. Azért neki, mert ő volt az intézményt fenntartó főváros oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályának vezetője 2011-ben, amikor az első bejelentés érkezett arról, szexuálisan bántalmazhatnak gyerekeket az otthonban. Pölöskei Gáborné azóta sem válaszolt kérdéseinkre.

Áder János 2016-ban köztársasági elnökként maga hagyta jóvá, hogy Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntessék ki a bicskei intézmény később pedofil-bűncselekményekért elítélt vezetőjét.